Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: O.Z.

03. 08. 2020. 09:45   >>  09:47 10

PLENKOVIĆ

"Prošlo je 25 godina, vjerujem da će Beograd razumjeti"

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je dolazak potpredsjednika vlade Borisa Miloševićana proslavu 25-godišnjice "Oluje" "vrlo korisna i dobra stvar".

On je naveo da je to dobra stvar iz više razloga i poručio da vjeruje da će u Beogradu vremenom razumeti zašto je ta odluka važna i "jedina moguća", prenosi Tanjug.

Plenković je sinoć u Dnevniku HRT-a ocijenio da je dolazak Miloševića u ime SDS S-a vrlo korisna i dobra stvar za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj, da je to dobro za odnose između Hrvatske i Srbije i da je dobra poruka, kako je naveo, moderne, savremene Hrvatske koja je riješila sve svoje nacionalne zadatke, prenosi Hina.

Tvrdi i da se dolaskom Miloševića na obilježavanje akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" šalje politička poruka jedinstva Vlade i suočavanja sa onim što se dogodilo u proteklih 30 godina.

"Naš je cilj da mijenjamo i odnose u hrvatskom društvu i odnose sa susjedima, na bolje, da ih stavljamo na pravo mjesto i u pravi vremenski i istorijski kontekst", rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje kakvu saradnju očekuje sa Srbijom nakon 5. avgusta, s obzirom na to da iz Srbije stižu kritike da je Miloševićev potez skandalozan.

Hrvatski premijer tvrdi da je operacija "Oluja" bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna.

Smatra i da je "Oluja" najvažnija pobjeda u ratu u Hrvatskoj, a možda čak uopšte u hrvatskoj istoriji.

"Prošlo je 25 godina od kraja rata, 22 od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska je članica EU, NATO-a… Smatramo da je ova odluka izrazito dobra i pozitivna, vjerujem da će s vremenom razumjeti i u Beogradu i cijela politička scena zašto je ta odluka važna i zašto je dobra, korisna i jedina moguća", naveo je Plenković.

Ocijenio je i da je važan politički gest hrvatske Vlade odlazak potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Grubore.

"To je dobro, to nije nikakva trgovina, mi sada transformišemo odnose i stavljamo ih na neke druge, nove zdrave osnove. Nema nikakve političke trgovine, niti smo o ovome razmišljali, niti dogovarali kad smo formirali parlamentarnu većinu. Ovo je normalan slijed događaja kako ih mi, i ja lično, vidimo 25 godina nakon Oluje", naveo je on.

Izrazio je i zadovoljstvo što će na proslavi 25-ogodišnjice "Oluje", tokom koje je protjerano više od 200.000 Srba, govoriti general Ante Gotovina.

"Činjenica da će general tamo govoriti je jako dobra za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haga `rat je gotov, okrenimo se budućnosti` i uvjeren sam da i on dijeli ovakav pristup i stav kakav smo zauzeli povodom 25-ogodišnjice Oluje", rekao je Plenković.

On je naglasio da će svi članovi hrvatske vlade biti u Kninu 5. avgusta.

Ponovio je i svoj stav da nacionalne manjine treba uvijek da budu uz vladu i vladajuću većinu.

Kako je naveo, one su dio hrvatskog političkog nasljeđa proteklih 30 godina i treba da daju doprinos budućnosti Hrvatske.

"Sa manjinama ćemo sarađivati, i juče, i danas i sjutra, tu političke dileme nema, mislim da je to dobro i korisno", poručio je Plenković.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније