Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 10. 2013. 14:34 >> 14:36

VUKOVARSKA PRIČA

Postavljeno pet novih ćiriličnih tabli

Novih pet dvojezičnih ploča postavljeno je jutros na zgradama državnih institucija u Vukovaru.

Zagrebački "Jutarnji list" smatra zanimljivim to što su ovog puta nove ploče postavljene više nego što je to uobičajeno, da su značajno manje od pređašnjih, kao i da su jeftinije.

Do sada su, naime, postavljene ploče čija je cijena, kako se navodi bila 2.000 kuna (oko 270 eura), a te su plastične i presvučene su folijom. Dvojezične ploče prvi put postavljene su početkom septembra, uz incidente i sukobe protivnika ćirilice sa policijom u kojima je bilo i povređenih.

U vrijeme dok su postavljane ploče na zgrade Opštinskog i Prekršajnog suda, na terasi kafića nasuprot zgrade sjedili su članovi Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, među kojima je bio i portparol Igor Gavrić. Oni su, navodi, list bili vidno ljuti zbog ponovnog postavljanja novih ploča.

"Iz pregovora s premijerom moglo se nazreti da se i on slaže da uslovi nijesu ispunjeni za postavljanje novih ploča, iako je rekao da se zakoni moraju sprovoditi. Ići ćemo sigurno na još jedan sastanak, a onda ćemo vidjeti hoćemo li nastaviti ili prekinuti pregovore", izjavio je Gavrić.

Dvojezične ploče su do sada više puta skidane ili razlupane, a posljednji put se to dogodilo u subotu uveče, svega dva dana nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović sa protivnicima ćirilice okupljenim u Stožeru (štabu) za odbranu hrvatskog Vukovara dogovorio da povuče policiju i da ukloni čelične barikade koje su obezbjeđivale dvojezične natpise.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније