Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 09. 2020. 12:41 >> 12:40
6

STOLTENBERG

"NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije"

Srbija je suverena zemlja i NATO u potpunosti poštuje politiku njene vojne neutralnosti, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On ističe da Kfor i dalje ostaje prisutan na Kosovu sa oko 3.500 vojnika.

Stoltenberg je rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, navodeći da je to od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, ali i za regionalni mir i bezbjednost.

"Konstruktivan dijalog je preduslov za regionalnu stabilnost i ja podržavam napore EU da posreduje u dijalogu. Trakođe podržavam napredak načinjen u Vašingtonu. Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno i bezbjedno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu UN. Vjerujem da budućnost cijelog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici", rekao je on.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, prvi čovek najvećeg vojnog saveza na svijetu kaže da se ne smije zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

Kako kaže, kancelarije NATO u Sarajevu i Beogradu podstiču politički dijalog i sarađuju na praktičnom nivou.

"Naša politika u regionu - uključujući i našu politiku otvorenih vrata ima za cilj jačanje jačanje stabilnosti i podizanje nivoa saradnje. Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama u regionu u sprovođenju reformi, što je od koristi njihovim građanima, kao i cijeloj evroatlantskoj porodici", rekao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније