Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 09. 2020. 16:27   >>  16:27

SASATANAK U SKOPLJU

Zaev najavio ubrzavanje pregovora S. Makedonije i EU

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je namjera njegove vlade da u pregovorima sa EU "aktivira brzu traku pregovora po poglavljima, sa potpunim i bezuslovnim ispunajvanjem EU agende".

Zaev je to rekao na prvom sastanku s novim šefom Delegacije EU u Skoplju, Dejvidom Girom.

"Nećemo dozvoliti razloge za nova odlaganja. Za nas je prihvatljiv novi princip reverzibilnosti tog procesa, ukoliko se desi degradacija demokratskog ambijeta u našoj zemlji. Ali, naglašavam, naša svečana obaveza je da to ne dozvolimo u ime države i građana", rekao je Zaev.

Premijer je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Girom, najavio da će u prvu zvaničnu posjetu u novom mandat otići u Bugarsku, da bi s premijerom Bojkom Borisovim razgovarali o rješenju istorijskog pitanja revolucionara Goceta Delčeva koga obje zemlje smatraju samo svojim.

Zaev je istakao da je njegova zemlja saveznica Bugarske u NATO i da imaju zajedničku obavezu i dužnost da unapređuju dobrosusjedske odnose, međusobnu saradnju i prijateljstvo.

"Duh dobre volje i prijteljstva koji proizlaze iz Dogovora o prijateljstvu, doborosusjedstvu i saradnji, obavezuju nas da se fokusiramo na jačanje odnosa i da poštujemo pravo na samopredjeljenje i samoindentifikaciju kao temeljne evropske vrijednosti", istakao je Zaev.

Na satanku Zaeva i Gira je, po saopštenju, istaknuto je da se očekuje uspješna završnica priprema pregovaračkog okvira i njegova prezentacija 10. novembra na Savjetu EU za opšta pitanja, a u decembru slijedi održavanje prve međuvladine konferencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније