Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1 ]

01. 10. 2020. 17:57 >> 17:57
1

VARHELJI

Novi međunarodni igrači na Z. Balkanu izazov za EU

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je danas da je pojačano prisustvo "međunarodnih igrača" na Zapadnom Balkanu izazov za Evropsku uniju zbog kojeg će EU morati da razmotri svoju ulogu u novom okruženju.

 

"S obzirom na investicione potrebe regiona nije iznenađujuće sve istaknutije prisustvo raznih međunarodnih igrača kroz investicije, posebno u energetiku i transport. Ne smije biti potcijenjen rizik od toga na duže staze. Naša je odgovornost da sagledamo našu ulogu u novom okruženju", rekao je Varheji na "Forumu povezivanja" u Tirani.

Dodao je da je bolje povezivanje država Zapadnog Balkana sa EU "ključ rasta" i donosi "jasnu korist" ekonomijama regiona i građanima.

"Od devedesetih godina EU podržava Zapadni Balkan da izgradi i modernizuje energetsku i transportnu infrastrukturu. Do danas smo obezbijedili više od 11 milijardi eura u grantovima Evropske komisije i zajmovima Evropske investicione banke", naveo je komesar.

Najavio je da će Evropska komisija u oktobru donijeti Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji će podržati dugoročan društveno-ekonomski oporavak tog regiona i njegovu "ekonomsku konvergenciju" sa EU.

"Zapadnom Balkanu je potrebno strateško i selektovano investiranje u oblastima koje će omogućiti razvoj ekonomije na održiv način i povećanje konvergenciju sa EU narednih godina", rekao je Varheji.

Fokus će biti na transportnom i energetskom povezivanju i unaprjeđenju infrastrukture ključne za ekonomski razvoj.

Dodao je da je cilj EU da poveća konkurentnost regiona u čemu aktivnu ulogu moraju imati vlade zemalja Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније