Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

02. 10. 2020. 17:36   >>  17:39

SASTANAK U DUBROVNIKU

Pompeo i Plenković i o borbenim avionima F-16

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas u Dubrovniku da je jedna od tema razgovora sa hrvatskim zvaničnicima bila kupovina američkih borbenih aviona F-16, ali da je riječ o "suverenoj odluci" Hrvatske.

"Ne sumnjm da će hrvatska vlada donijeti dobru odluku. Mi ćemo ponuditi povoljne finansijske uslove", rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Plenković je s druge strane rekao da je na sastanku "spomenuto" pitanje borbenih aviona i da "traje" proces izbora ponude, među četiri koje su stigle – SAD, Francuske, Izraela i Švedske.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče da hrvatski zvaničnici ne treba da razgovaraju s Pompeom o avionima budući da su ponude otvorene i to bi se smatralo pritiskom. On je ocijenio da Pompeo dolazi u Hrvatsku uoči američkih izbora da bi probao da joj "uvali" F-16.

Američki državni sekretar rekao je na konferenciji za novinare da je s hrvatskim zvaničnicima razgovarao o nizu tema, poput ukidanja američkih viza za hrvatske građane i dodao da su SAD opredijeljene za nastavak saradnje, kao i da je uvjeren da će "to biti riješeno".

Hrvatski premijer Plenković izjavio je da je Hrvatska proteklih godina radila da stekne preduslove za to i da se nada da će u SAD to videti i ukinuti vize.

"Vjerujemo da smo ove godine prvi put ispod tri odsto odbijenih zahtjeva", rekao je Plenković.

On je naveo da je s Pompeom razgovarao o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Što se tiče naše politike prema jugoistoku Evrope, ona se temelji na dva pravca - jedan je stabilnost i sigurnost svih država u okruženju, a drugi je podrška Hrvatske reformskim procesima i približavanju svih država našeg susjedstva, koje to žele, prema NATO", naglasio je hrvatski premijer.

Što se tiče BiH, on je rekao da se Hrvatska zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Američki državni sekretar boravi u jednodnevnoj posjeti Hrvatskoj u sklopu evropske turneje. On je najviši funkcioner američke administracije u poseti otkad je Donald Tramp predsednik. Prethodno je u Hrvatskoj 2012. bila Hilari Klinton.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније