Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

27. 10. 2020. 13:18 >> 13:19
2

TUŽILAC HAŠKOG SUDA

Tači pokušava da obezvrijedi rad suda za zločine OVK

Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsjednik Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvrijedi, djelovanje" tog suda.

Smit je ocijenio da su amandmani "dio šire strategije za potkopavanje suda", u svijetlu činjenice da je protiv Tačija prije šest mjeseci podnio predlog optužnice zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na Kosovu.

Amandmani, koji se tiču prestanka rada suda za zločine OVK, po Smitu su "nepotrebni", jer Ustav Kosova u sadašnjem obliku "adekvatno" reguliše mandat Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove.

"Predloženi amandmani imaju za cilj da preispitaju ili preoblikuju taj mandat. Jasno je iz javnih izjava samog Tačija da je osnovna namjera predloženih amandmana pokušaj da se okonča, ili na drugi način obezvrijedi, djelovanje... Suda i Tužilaštva, što je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Kosova", upozorio je Smit.

Pošto Tači "nije nezainteresovana strana", ocijenio je tužilac, "postoje dobri razlozi za vjerovanje da su predloženi amandmani dio šire strategije za potkopavanje suda".

Smitova ocjena dio je podneska koju je tužilac uputio vijeću Ustavnog suda Kosova, pri sudu za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća Kosova.

Prethodno je predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani predlog Tačijevih amandmana, podnijetih krajem avgusta, uputila haškom vijeću Ustavnog suda Kosova, zatraživši ocjenu njihove ustavnosti.

Tužilac Smit naznačio je da su Tačijevi amandmani "neustavni", budući da je Kosovo 2014. sklopilo međunarodni sporazum o Sudu sa EU, koji je obavezujući za Vladu Kosova i ima supremaciju nad kosovskim zakonima.

Tim sporazumom predviđeno je da će se rad Suda "nastaviti sve dok Savjet EU ne obavijesti Kosovo da su okončane istrage, kao i svi postupci pred sudskim vijećima koji su iz njih proistekli".

Predmet Tačijevih amandmana su dva paragrafa člana 162 Ustava Kosova, usvojena 2015. godine, koja regulišu mandat Suda.

Po zakonu, na koji se paragrafi pozivaju, prestanak rada suda konstatuje isključivo Savjet EU, poslije konsultacije s Prištinom.

Tužilac Smit predložene amandmane nazvao je "nepotrebnim", budući da Ustav Kosova u sadašnjem obliku adekvatno određuje vremenski mandat suda za zločine OVK.

U skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo sporazumom sa EU, rad Suda "biće nastavljen sve dok Savjet EU ne obavijesti Kosovo da su svi sudski postupci proistekli iz istraga...okončani", podvukao je Smit.

Suprotno tome, po tužiocu, Tači je, predstavljajući amandmane u Skupštini Kosova, minulog avgusta, govorio o "produženju mandata" i "neophodnosti da bude razjašnjen "način na koji će sud biti zatvoren".

Tači time "sugeriše da je mandat već istekao u avgustu", a "potencijalna posljedica takvog stava je obezvređivanje svih postupaka koje su Sud i Tužilaštvo od tada preduzeli, a naročito bilo kakvog potvrđivanja optužnice protiv samog Tačija", upozorio je tužilac Smit.

Od vijeća Ustavnog suda Kosova u Hagu, Smit je zatražio da predlog Tačijevih amandmana proglasi neustavnim i da potvrdi da Ustav u sadašnjem obliku već adekvatno reguliše mandat Suda.

O predlogu Tačijevih amandmana, na poziv vijeća Ustavnog suda Kosova pri sudu za zločine OVK, izjasniće se i šef evropske diplomatije Žozep Borel i šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Oni su, međutim, zatražili da rok za izjašnjavanje bude produžen do 2. novembra, što je ustavno vijeće odobrilo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније