Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

30. 10. 2020. 12:32 >> 12:36
4

IZVJEŠTAJ RS UN-U

BiH će napredovati samo uz poštovanje Dejtona

Republika Srpska opredjeljena je za sprovođenje Dejtonskog sporazuma i uvjerena je da BiH može napredovati ako taj sporazum bude sproveden kako je napisan, navedeno je u najnovijem izvještaju koji je Vlada RS uputila Savjetu bezbjednosti UN-a. U izvještaju su napisane i kritike na rad visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

U izvještaju koji se odnosi na period od maja do oktobra ove godine, Republika Srpska je pozvala i ostale zainteresovane strane da se pridruže tom opredjeljenju i ponovo potvrde svoju podršku Dejtonskom sporazumu.

"Sve strane koje žele uspjeh BiH treba da, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, još jednom izraze svoju opredijeljenost za poštovanje ovog sporazuma, uključujući ustavnu strukturu koju je uspostavio", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da osnovni razlog dejtonskog uspjeha leži u poštovanju dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

"Većinu nadležnosti Ustav daje entitetima i sadrži različite mehanizme koji su pažljivo postavljeni tako da štite interese entiteta i konstitutivnih naroda", piše u dokumentu.

U tekstu se dalje ocjenjuje da je dejtonski Ustav BiH uspješno sačuvao mir i stabilnost "zato što je prilagođen političkoj stvarnosti BiH, koju karakterišu tri naroda, čiji se pripadnici boje dominacije jednog ili oba druga naroda".

"BiH će procvjetati kada akteri u BiH i izvan nje prihvate dejtonski kompromis i poštuju Dejtonski sporazum", navodi se u izvještaju.

Vlada RS je navela da je vlast na državnom nivou "potpuno disfunkcionalna", jer, kako je ocijenjeno, "ključni članovi međunarodne zajednice i najuticajnije bošnjačke stranke, SDA, odbijaju da prihvate dejtonske principe".

"Kada međunarodna zajednica i SDA konačno budu prihvatile dejtonsku strukturu BiH tako da se dejtonski ustav dosljedno primjenjuje, BiH će postati mnogo funkcionalniji i uspješniji politički sistem", konstatuje se u izvještaju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH se ponaša diktatorski

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je u izvještaju ocijenjen kao faktor koji u potpunosti djeluje izvan ustavnih i zakonodavnih struktura BiH, nametanjem velikog broja zakona kojima se centralizuju nadležnosti, što je, kako je istaknuto, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom.

Te izmjene su, kako piše u izvještaju, samo povećale disfunkcionalnost BiH i neslaganja.

Konstatuje se i da visoki predstavnik "nastavlja da prisvaja diktatorska ovlašćenja suprotno Dejtonskom sporazumu, donosi zakone, poništava odluke Ustavnog suda i smjenjuje izabrane zvaničnike, kao i da je nedavno zaprijetio da će ponovo posegnuti, nezakonito, za takozvanim bonskim ovlašćenjima".

"Primjena bonskih ovlašćenja je nezakonita, slabi poštovanje građanskih institucija i vladavinu prava, sije sjeme razdora i najveći je uzrok disfunkcije koja danas prevladava na nivou BiH", zaključuje se u najnovijem izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније