Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 10. 2013. 18:15 >> 11:03
11

U 64. GODINI

Preminuo Aleksandar Tijanić

Večeras je u Beogradu preminuo generalni direktor Radio televizije Srbije Aleksandar Tijanić.

Tijanić je rođen 13. decembra 1949.  u Đakovici. Živio je u Podujevu i Prištini.

Nakon završetka srednje škole, Tijanić je studirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik NIN, gdje započinje profesionalnu karijeru. 

Tekstovi iz tog perioda danas su udžbenici za sve one koji se bave novinarstvom.

Poslije toga postaje glavni urednik časopisa Intervju. Prva televizija na kojoj je radio kao direktor i glavni i odgovorni urednik bila je TV Politika. Osnovao je 1994. godine BK televiziju i bio je njen prvi direktor.

Krajem osamdesetih je počeo da piše i za zagrebački Start Danas, kao i za splitsku Nedeljnu Dalmaciju, gdje se istakao svojom kolumnom En passant. Objavljivao je političke kolumne u ljubljanskoj Mladini i sarajevskom Oslobođenju.

Godine 1991. vratio se u Beograd gdje je uređivao Sportski žurnal. Godine 1997. pokrenuo je dnevni list Građanin, koji je ubrzo prestao da izlazi. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin.

Bio je voditelj emisija "Tri plus tri" na RTV Beograd, a 1991. vodio je kultnu JUTEL-ovu emisiju "Umijeće življenja". 

Tijanić je od 1994. do 1996. godine bio ministar informisanja u Vladi Srbije. Bio je i savjetnik za informisanje predsjednika SRJ Vojislava Koštunice od 2001. do 2004. godine.

Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine, biran je u dva mandata.

Napisao je nekoliko knjiga, a knjiga "Ja i niko moj", koju je nedavno završio, treba da izađe iz štampe krajem godine.

"Računam da će knjigu čitati moji protivnici. Tiraž je, dakle, obezbeđen. Tu je i stotinak javnih ličnosti sa tajnim sklonostima o kojima sam pisao tokom tri decenije. Bez obzira na naslov, nisam glavna ličnost knjige, već mali novinar rastrzan željom da preživi i manjkom hrabrosti da bude kukavica", istakao je Tijanić.  

Bio je oženjen, a iza sebe je ostavio suprugu, sina i kćerku.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније