Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

06. 11. 2020. 17:40 >> 17:40

PRVI PUT

Tači u ponedjeljak pred sudijama u Hagu

Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači, koji je optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedjeljak, saopšteno je iz Specijalizovanih vijeća Kosova.

"Devetog novembra u 15 sati održaće se prvo pristupanje sudu Hašima Tačija u sudnici Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu", navodi se u saopštenju.

To je, kako prenosi Tanjug, prvo pristupanje sudu Tačija u predmetu sprecijalizovanih tužilaca protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Optužnica protiv Tačija potvrđena je 26. oktobra, a on je nakon predaje u četvrtak prebačen u Hag i smješten u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu.

U optužnici se Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Kako se navodi, prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održaće se na javnoj sjednici.

"Tokom sjednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak provjerava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razumije optužbe za koje se tereti", saopšteno je iz Specijalizovanih vijeća.

U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sjedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovječnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad cijelim Kosovom, različitim sredstvima.

"Sva djela navedena u ovoj optužnici bila su dio široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmjerenog na protivnike. Zločini su slijedili dosljedni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava, i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo", navodi se u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, kako su naveli, udružene zločinačke organizacije, od marta 1998. do septembra 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubistava, kidnapovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније