Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

09. 11. 2020. 12:56   >>  12:57

PORTPAROL OVK U HAGU

Krasnići: Nijesam kriv, optužnica uvreda za mene i moj narod 

Nekadašnji portparol OVK Jakup Krasnići nakon što mu je predstavljena optužnica u Hagu, izjasnio se da nije kriv, te da je optužnica uvreda i za njega i za njegov narod.

Krasnići tvrdi da nije kriv po optužbama za koje ga tereti Specijalizovani tužilac Kosova, a to su brojni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

"Ne osjećam se krivim ni odgovornim ni za jednu od tačka optužnice, nisam kriv ni za šta. Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovdje doveden", rekao je Krasnići, prilikom izjašnjavanja o krivici na prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sjedištem u Hagu.

Prethodno je govorio o optužnici, navodeći da je uvreda i velika nepravda optužba koja ga tereti za udruženi zločinački podruhvat (UZP).

"To je uvreda za mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o žitovu i smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama", rekao je Krasnići.

Tvrdio je da je UZP "bila Srbija svi koji su podržavali politiku Beograda".

Napominjući da nije odgovoran ni za jednu od optužbi za koju se tereti, Krasnići je istakao da mu je od svega što je radio u životu najveće zadovoljstvo bilo da radi kao portparol OVK, jer je, kako je naveo, "bio glas onoga za šta smo se borili".

On je tokom ročišta više puta ustvrdio da ništa od onoga što se navodi u optužnici nije tačno, te da će u danima koji predstoje iznijeti suprotne činjenice.

Naveo je i da se protiv Srbije borio politički i da nikad nije ništa radio protiv civila.

"Ja sam intelektualac, nikad mi niko nije stavljao lisice na ruke, niti sam se loše ponašao prema bilo kome i jako me povređuje ova procedura koju vi ovde primjenjujete", naveo je, pored ostalog, Krasnići, žaleći se na "nepravdu koja mu je nanijeta".

Tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, zajedno sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u srijedu na posebnim ročištima.

On se tereti u 10 tačaka optužnice za krivična djela: progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi, stavljanje u zatvor, nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, ostala nehumana djela, surovo postupanje, mučenje, ubistvo i prisilno nestajanje osoba.

Krasnići se, kao i ostala trojica, tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i Metohiji i na sjeveru Albanije. Svima se zajedno na teret stavljaju optužbe napisane u 10 tačaka, a pored ostalog i 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nijesu ništa učinili da ih spriječe, niti da krivce kazne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније