Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 10. 2013. 15:16 >> 15:18

IZETBEGOVIĆ NA OKSFORDU

BiH je groblje nevino stradalih muslimana

Cijela Bosna je groblje nevino stradalih muslimana, a rijeka Drina na granici sa Srbijom je njihova najveća masovna grobnica! To je, tokom predavanja o temi „Iskustva bosanskih muslimana“ na Univerzitetu Oksford, poručio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, što je u Republici Srpskoj ocijenjeno nastavkom širenja radikalne bošnjačke propagande lažima i jezikom mržnje.

 

„Bošnjaci su od 1918. do 1992, od završetka Prvog svjetskog rata do početka agresije na BiH, živjeli u četiri različite južnoslovenske zajednice koje su ih ignorisale, asimilirale i dopuštale agresivne napade na njihove živote i imovinu“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da su kroz istoriju „nacionalizmi ugrožavali fizički opstanak Bošnjaka“.

 „U vremenu prve Jugoslavije, kojom su dominirali Srbi, Bošnjacima je oduzeto preko milion hektara zemlje, zabranjeno je ime Bošnjak, ukinut naziv bosanski za jezik, čak je i vjera nazivana muhamedanskom umjesto islamom. Čitava sela su poklana“, naveo je on.

Naglasio je i da je vrijeme Drugog svjetskog rata jedan od dva mračna istorijska momenta u 20. vijeku, u kojem su Bošnjaci „dodirnuli dno patnje i iskušenja“.

„Otpor mladih bošnjačkih intelektualaca organizovanih u ilegalnu organizaciju „Mladi muslimani“ je skršen drakonskim kaznama. Vođe su strijeljane ili osuđene na višedecenijske kazne“, kazao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH je, ipak, zaključio da je „najteži, genocidni napad na Bošnjake izvršen u vremenu raspada bivše Jugoslavije, početkom devedestih godina, kad su se Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili o podjeli BH. teritorije“.

Nastavak ratne bošnjačke propagande

„Ipak, na referendumu o nezavisnosti koji je organizovan u martu 1992. pokazalo se da je ogromna većina građana, uključujući i dio Srba, a posebno Hrvata, privržena BiH. Oko dvije trećine stanovništva je izašlo na referendum i skoro stopostotno podržalo nezavisnost“, kazao je Izetbegović i dodao da je potom uslijedio „brutalni napad tadašnje JNA i paravojnih srpskih jedinica na BiH kojem se krajem 1992. priključila i Hrvatska“.

Srpski poslanici u parlamentu BiH tvrde da je Izetbegovićev govor na Oksfordu nastavak ratne bošnjačke propagande, u kojoj se ne biraju riječi da se napadne Srpska i Srbi u BiH.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže da je Izetbegović na uglednom britanskom univerzitetu, jednoj od najrespektabilnijih svjetskih naučnih institucija, saopštio gomilu laži.

„Neprimjereno je da čovjek koji obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH govori tako ostrašćeno, neargumentovano i radikalno. To je mržnja koja razara ovu zemlju. Zašto nije pomenuo nijednom riječju srpske i hrvatske žrtve“, rekao je Jovičić.

On je istakao da je to sistematska bošnjačka manipulacija ratom i žrtvama.

Napad na Srpsku i Dejton

Uporno insistiraju na tezi o isključivo bošnjačkoj žrtvi i srpskom zločinu koja je najveća laž“,-rekao je Jovičić i dodao da sve dok bošnjački političari budu govorili na ovakav način, u svijetu BiH nema evropsku budućnost.

Osim Izetbegovića, lekciju o BiH držao je i ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija na američkom Univerzitetu Kolumbija. Lagumdžija je napao dejtonsko uređenje zemlje.

„Dejtonski sporazum je postao smetnja samom sebi. Taj sporazum je jedna od prepreka za BiH da krene brže naprijed, jer omogućava etnički ekskluzivitet, čak i segregaciju“, smatra Lagumdžija.

Poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić kaže da su Izetbegović i Lagumdžija u Londonu i SAD udruženo napali Srpsku i Dejton.

„Ništa dobro od njih ne možemo ni očekivati. To su destruktivni političari, koji ruše cijelu zemlju“, upozorio je Bojić.

(Večernje Novosti)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније