Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ TVCG ]

23. 11. 2020. 14:50 >> 14:50

VAZDUH U EVROPI

Čvrsta goriva i ložišta glavni uzročnici zagađenja

Upotreba čvrstih goriva, uglja u industriji i energetici, indivudualna ložišta glavni su uzročnici zagađenja u zemljama Zapadnog Balkana, poručeno je prilikom predstavljana Izvještaja o kvalitetu vazduha u Evropi.

Komesar za životu sredinu Virginijus Sinkevičius istakao je da su PM čestice iz indivudalnih ložišta problem u zemljama regiona.

„Ne vidimo dramatičan napredak koji je potreban, pogotovo kada je u pitanju zdravlja građana“, poručio je Sinkevičius.

Direktor evropske agencije za životnu sredinu Hans Brajninks ističe da je na Zapadnom Balkanu naročito potrebno raditi na tehnološkom poboljšanju u prikupljanju podataka o zagađenju vazduha.

Čvrsta goriva, ugalj u industriji i u energetskom sektoru, kao i upotreba drveta u individalnim ložištima, promarni su uzročnici. Znamo i da je veća prosječna starost automobila, koji takođe zagađuju“, kazao je Brajninks.

Evrkopski komesar ističe da je Komisija spremna da radi sa regionom.

„U pripremi je Zeleni sporazum sa Zapadnim Balkanom u kojem ćemo definisati i pristupiti riješenju iazova sa kojima se države suočavaju. Mislim da je to važno ne samo za region veći i za EU i saradnju i optimističan sam da mozemo postići rezutate koji ce biti vidljivi“ kaže Sinkevičijus.

On kaže da to zahtijeva politicku volju, ali i da je Komsija spremna da pomogne regionu u tom pravcu i radi u cilju poboljšanja kvateta vazduha na Zapadnom Balkanu.

U Evropi 400 000 prijevremenih smrti zbog zagađenja

Poboljšanje kvaliteta vazduha u Evropi pomoglo je da se smanji broj prijevremenih smrtnih slučajeva tokom prethodne decenije, navodi se u Izvještaju. Međutim, posljednji podaci Evropske agencije za životnu sredinu pokazuju da je na nivou Evrope i dalje prustuno zagađenje vazduha, što kao posljedicu ima 400 hiljada prijevremenih smrtnih slučajeva.

Izvještaj ističe i da su tokom 2018 šest zemalja EU premašile granične vrijednosti PM čestica: Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Poljska i Ruminija, te da su svega četiri zemlje Evrope (Estonija, Finska, Island i Irska) imale koncentracije koje su bile niže od strogo propisanih kriterijuma Svjetske zdravstvene organizacije.

„Nećemo postići smanjenje zagađenja ako zaključamo drustva“

Tokom pandemije Covid19 zabilježen je značajan pad koncentracije NO2 i PM čestica u velikim gradovima, navode u Briselu.

„U Milanu i Madridu uočili smo smanjenje od 70 posto koncentracija NO2 i za trećinu niže vrijednosti PM čestica, kaže Brajninks, ali i naglašava da je svjestan privremenosti tog fenomena.

„Necemo postići smanjenje zagađenja ako zaključamo drustva, ali to implicira da ako nastavimo da slijedimo standarde i da radimo na inovativnim rješenjima da možemo da postignemo poboljšanje zdravlja“, zaključuje Brajninks.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније