Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Nova.rs ]

30. 11. 2020. 18:57   >>  18:56 2

SUDIJA ODLUČIO

Potvrđena optužnica protiv Tačija i ostalih

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (poznatog i kao sud za zločine OVK) objavio je danas odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u celosti na sajtu Specijalizovanih veća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjeno stav sudije zašto smatra da postoji opravdana sumnja da su Tači i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim većima.

Sudija je ukazao i zašto smatra da optužnica treba da ostane redigovana, odnosno da se u njoj ne navode imena svjedoka i žrtava.

"Sudija smatra da je Specijalizovano tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svjedoka i žrtava, sve dok ne budu naređene i preduzete odgovarajuće zaštitne mjere", navodi se pored ostalog u odluci sudije, koje ubrzo po potvrđivanju optužnice na zahtjev tužilaštva izdao i nalog za hapšenje Tačija i ostalih.

Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi uhapšenio su i izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smješteni u pritvorsku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније