Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 12. 2020. 20:31 >> 20:33
2

BOREL

"EU nije cijela bez Zapadnog Balkana"

Šef diplomatije EU, Žosep Borel rekao je danas da EU neće biti cijela bez Zapadnog Balkana.

Ali i upozorava da zemlje regiona mogu napredovati ka članstvu samo ako ”stoje zajedno, ujedinjenih glava i srca u nalaženju zajedničkih osnova”, prensoi Tanjug.

Žosep Borel je u video poruci, povodom debate u Spoljnpolitičkom odboru Evropskog parlamenta o situaciji na Zapadnom Balkanu 25 godina nakon Dejtona, naveo da potpisivanje Dejtonskog sporazuma predstavlja važan čin za cijelu Evropu koji, prema njegovim riječima, obilježava prestanak rata u srcu Evrope koji je donio 100.000 poginulih i milon prognanih.

”Nakon 25 godina od potpisivanje Dejtona, zemlje regina se odlučno pomjeraju, svaka svojom brzinom, ka EU”, kaže Borel.

Pored reformskih obaveza neophodnih za predak na putu eurointegracija, Borel insistira i na pomirenju u regionu.

”Pomirenje zahtjeva želju, zalaganje i razumijevanje. To je poruka za BiH, ali i cio Zapadni Balkan i Evropu”, rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU napominje da će EU nastaviti da podržava zemlje regiona na njihovom putu ka ”konačnom cilju” što je članstvo u EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније