Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

11. 12. 2020. 21:20 >> 21:25

ZBOG UBISTVA 25-GODIŠNJAKA

Treći dan nasilja na protestima u Albaniji

Albanski demonstranti sukobili su se večeras treći dan uzastopno s policijom u Tirani na protestu zbog ubistva 25-godišnjaka koji je prekršio policijski čas uveden zbog pandemije korona virusa.

Suprotstavljajući se zabrani javnog okupljanja zbog pandemije stotine ljudi okupilo se ispred glavne vladine zgrade u Tirani i bacalo kamenje, baklje i petarde na policiju koja je čuvala. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Protesti koji su izazvali političke tenzije između socijalističke vlade i glavne opozicione stranke uslijedili su poslije smrti Klodijana Raša u Tirani za vrijeme policijskog časa rano u utorak. Policija je navela da je ignorisao njihove pozive da stane i da je pobjegao.

Ranije danas sud u Tirani odlučio je da će policajac Nevaldo Hajdaraj ostati u pritvoru dok se istražuje da li je ubistvo posljedica upotrebe nepotrebne sile, ali to nije smirilo proteste koji su se proširili na najmanje još tri grada.

Premijer Edi Rama se izvinio za kako je rekao neobjašnjivo i potpuno nerazumno ubistvo, a njegov ministar unutrašnjih poslova juče je podnio ostavku.

Glavna opoziciona Demokratska stranka tražila je Raminu ostavku.

"Došlo je vrijeme za promjenu i ovako ne možemo dalje. Zajedno ćemo se otarasiti Rame", rekao je vođa paretije Ljuljzim Baša.

Premijer je danas uzvratio i optužio Demokratsku partiju i predsjednika Iljira Metu koji potiče iz opozicije da podstiču nasilne proteste.

"Opozicija i predsjednik ne samo da podstiču nego i organizuju nasilje koje unižava sjećanje na Klodijana navodno u ime pravde a zapravo za svoje političke ciljeve", napisao je Rama na Tviteru.

U Albaniji treba da budu održani parlamentarni izbori u aprilu 2021. godine.

U prva dva dana nasilja policija je uhapsila 62 ljudi, a ukupno 116 je optuženo za ilegalne proteste za vrijeme pandemije kao i za podmetanje požara i druge prestupe.

Vlasti navode da je povrijeđen 21 policajac i četvoro demonstranata.

Policija je navela da njih ne treba kriviti za ubistvo.

"Niko ne treba da poredi policiju sa pojedincem koji je počinio krivično djelo", navela je danas u saopštenju policija.

Ambasadorka SAD u Tirani Juri Kim pozvala je sve strane da pokažu uzdržanost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније