Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 11. 2013. 08:12   >>  10:11

IZBORI NA KOSOVU

Tači proglasio pobjedu

Predsjednik Demokratske partije Kosova i kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da je na osnovu rezultata lokalnih izbora njegova stranka ostala prva stranka na Kosovu. I lider opozicione DSK, Isa Mustafa, ustvrdio je da je njegova stranka nakon izbora postala najjača snaga na Kosovu.

Tači je na konferenciji za novinare izjavio da je njegova stranka peti put dobila većinu opština na Kosovu. On je izrazio nadu da će i u drugoj rundi glasanja 1. decembra njegova partija pobijediti u većini opština gdje će se održati drugi krug.

 "Mi smo dobili 230.000 glasova na nacionalnom nivou. Najviše glasova smo dobili u opštinama Prizren, Mitrovica, Uroševac, Orahovac, Vučitrn, Dragaš, Ljipljan, Kamenica", kazao je Tači.

Već u prvom krugu, DPK je dobila gradonačelnike u opštinama Srbica, Glogovac, Klina, Kačanik, Štimlje. U drugi krug kao drugoplasirani ulaze u opštinama Vitina, Mališevo, Podujevo.

 "Ovim izborima pobijedilo je Kosovo, pobijedilo je evropsko Kosovo, pobijedila je DPK", rekao je Tači.

Pobjedu u prvom krugu, čelnik DSK-a Isa Mustafa, proglasio je u Podujevu, Gnjilanu i Peći, a kako je navedeno, moguće je da će u drugi krug kao prvorangirana ili drugorangirana partija ići u Prištini, Kamenici, Lipljanu, Obliću, Vitiji i Suvoj reci, Prizrenu, Dečanu i još šest mjesta.

U Prištini, DSK u drugi krug koji se očekuje 1. decembra ide sa kandidatom za gradonačelnika ispred pokreta Samooopredjeljenje, Špendom Ahmetijem.

Lista "Srpska" je, nakon što je proglasila pobjedu u šest opština, navela je da je i u ostalih 14 kosovskih opština u kojima je učestvovala na izborima dobila najviše glasova od svih srpskih lista.

Sinoć u sedam sati zatvorena su birališta na kojima je glasalo 45,79 posto birača, u šta je izlaznost na sjeveru uračunata samo do 15 sati. Izbori su protekli uz incidente na sjeveru zemlje, za koje je predsjednica Atifete Jahjaga izjavila da se istražuju kao i navela da su izbori demokratski test za Kosovo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније