Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

12. 01. 2021. 20:45 >> 20:55
1

LAJČAK

''Nova runda dijaloga poslije izbora na Kosovu''

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak potvrdio je da neće organizovati novu rundu u okviru pregovora dok se ne završe izbori na Kosovu, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

"Nije trenutak da organizujemo novi susret. Treba nam nova vlada sa jakim mandatom koja će nastaviti proces dijaloga", izjavio je Lajčak.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu raspisani su za 14. februar.

Lajčak je učestvovao na video seminaru zajedno sa njemačkom ambasadorkom u Vašingtonu kako bi raspravljao oko američke i evropske saradnje na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu.

Lajčak je rekao da je ohrabren novim imenovanjima u dolazećoj američkoj administraciji, kojima, kako se izrazio "nisu potrebne lekcije oko regiona" jer se radi o osobama koje su upućene u procese na Zapadnom Balkanu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog je priznao da u prethodnoj godini nije postojama koordinacija na relaciji Brisel-Vašington.

"Prošle godine su očigledno postojala dva koloseka: evropski i američki. Nije bio naš izbor da idemo odvojeno. Naši partneri u regionu bili su zbunjeni jer nisu željeli da budu u poziciji gdje moraju da biraju", naveo je Lajčak.

Napomenuo je da proces dijaloga ubrzo obilježava desetu godišnjicu i da je krajnje vrijeme da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

On je najavio da je za postizanje ovog sporazuma potrebno da političari budu u stanju da "prodaju" taj dokument javnosti, ali i da će najvjerovatnije biti potrebne neke zakonske pa i ustavne promjene u zemljama, kao i mogući referendum.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније