Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 11. 2013. 11:29 >> 11:29
12

NAKON POPISA

U RS 195.000 Bošnjaka, 50% manje nego '91.

U Republici Srpskoj živi oko 195 hiljada Bošnjaka, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić, pozivajući se na još uvijek preliminarne i nezvanične procjene na osnovu rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, dodajući kako Bošnjaci u tom BiH entitetu moraju biti snažniji faktor.

Prema popisu iz 1991. godine, na prostoru današnje RS živjelo je 440 hiljada Bošnjaka, tadašnjih muslimana, što znači da je sa tog prostora praktično nestalo (ubijeno, protjerano ili se iselilo) 245 hiljada osoba bošnjačke nacionalnosti.

"Prve informacije govore da u RS-u živi 195 hiljada Bošnjaka, to je oko 16 procenata. Evidentno da, ipak, u RS-u živi praktično manje od 50 posto Bošnjaka od broja 1991. godine. No, i postojeći broj je dobar pokazatelj da ljudi vole svoj kraj i da neće odustati od svog kraja. Ako se uzme u obzir kategorija ostalih i procenat Hrvata, evidentno da na prostoru RS-a živi 20 procenata nesrba, što je puno manje nego 1991. godine, ali je puno više nesrba nego su neki projektovali da može biti", kazao je Salkić za agenciju Anadolija.

Prema njegovim riječima, evidentno je da će Bošnjaci i poslije posljednjeg popisa 2013. godine "brojčano biti faktor u tom BiH entitetu".

"Međutim, na sceni je politika, ideologija koja želi jednim psihološkim pritiskom Bošnjacima da oduzme pravo na učestvovanje, rad i pravo na obrazovanje... Time žele da destimulišu ljude, demorališu ih i prisile ih da napuste taj prostor. Ovo bi trebalo da ljudima otvori oči i da postane jasno da Bošnjaci neće odustati od ovog prostora ma kakvi se pritisci pravili", naglasio je Salkić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније