Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ b92 ]

19. 01. 2021. 12:43   >>  12:43

3,8 PO RIHTERU

Novi zemljotres u Hrvatskoj napravio nove štete

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je da je zemljotres od 3,8 po Rihteru koji se dogodio jutros izazvao nove štete, posebno na glinskom području.

"Zemljotres je pokazao svoju snagu i sve što je ostalo u gradu, što može da padne, osjetilo se i čulo. Čule su se pločice i ostaci pločica i materijala koji su pali na ulice od kuća", rekao je Dumbović, prenosi Indeks.

Istakao je da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gdje je oštećeno "izuzetno puno kuća", poručio je Dumbović.

Dodao je da su 52 lokalna odbora u tom području prijavila veliku štetu, pa je naglasio da u tom području treba odrediti prioritete u uništenoj ekonomskoj, socijalnoj i društvenoj infrastrukturi.

"Potrebni su nam mir i strpljenje i država bi trebalo da učini sve da čovjek ostane na ovom području", naglasio je.

Dumbović je pozvao državu da više ne posmatra županiju kao područje od posebne državne brige, "jer je to bio živi primjer u precentralizovanoj državi da ovde nema pomoći".

"Država nas nikada nije vidjela u pravom obliku, tamo gdje je stvorena otadžbina", rekao je Dumović.

Kristina Čelić: "Cijena sanacije će biti visoka"
Zaposleni u HEP-u trude se koliko mogu da poprave elektroenergetsku mrežu na području zahvaćenom zemljotresom, tako da nije bilo eksplozija gasa ili strujnog udara, rekla je direktorka Direkcije za energetiku Ministarstva ekonomije Kristina Čelić.

Na tom području oštećeni brojni energetski objekti i distributivne stanice, a cijena njihove sanacije biće visoka, dodaje Čelić.

Ona je napomenula da su vlada i Skupština HEP-a odlučili da u naredna tri mjeseca građani u područjima pogođenim zemljotresom budu oslobođeni plaćanja električne energije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније