Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 01. 2021. 23:40 >> 23:45
2

EK POZVALA

Bosanske vlasti da zbrinu sve migrante

Evropska komesarka Ilva Johanson pozvala je danas bosanske vlasti da na teritoriji cijele zemlje zbrinu migrante koji žive napolju tokom ledenog perioda, upozorivši da evropski put BIH zavisi od ispunjavanja obaveza.

"Bosna i Hercegovina mora pokazati da je sposobna da upravlja migracijama. Mora preuzeti odgovornost i pozabaviti se humanitarnom situacijom", rekla je Johanson u obraćanju Evropskom parlamentu.

Dodala je da se nada da će BiH kao zemlja sa evropskom perspektivom "raditi na održivim rješenjima" zbrinjavanja na cijeloj teritoriji.

Ona je najavila da će posjetiti Bosnu i Hercegovinu narednog mjeseca, te da će obići i nedavno izgorjeli kamp Lipa i razgovarati sa predstavnicima vlasti.

"Zahvaljujući našoj akciji, situacija se popravila, ali samo od katastrofalne do ozbiljne. Sprečavanje neposrednog rizika po život je početak, a ne kraj obezbjeđivanja prihvatljivih, dostojanstvenih životnih uslova", rekla je ona.

Bosna se suočava sa kritikama, jer nije uspjela da zbrine više od 1.000 migranata koji su ostali bez skloništa nakon što je kamp Lipa izgorio, piše AP.

Vlasti su prvo najavile preseljenje migranata na drugo mjesto, ali su konačno postavile vojne šatore na istom mjestu.

BiH, politički nestabilna i siromašna balkanska zemlja, kritikovana je više puta zbog neuspješne koordinacije migrantske krize na svojoj teritoriji, ocjenjuje AP i dodaje da ova zemlja podijeljena na dva entiteta nema jedinstvenu politiku prema migrantima.

Migranti kroz BiH prolaze na putu Hrvatske, prve članice EU, a zatim i do zapadne Evrope.
Međutim, ostaju zaglavljeni u BiH usljed nelegalnog protjerivanje hrvatske policije uz upotrebu sile.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније