Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 01. 2021. 13:15   >>  13:15 1

TUŽILAŠTVO BIH

Saslušano nekoliko svjedoka u slučaju Ikona

Tužilaštvo BiH saslušalo je nekoliko svjedoka, među kojima i ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžiju u vezi sa "aferom ikona".

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je nadležnim institucijama upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći u ovom slučaju.

"Postupajući tužilac u predmetu poznatom kao 'Ikona', intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Tužilaštvo BiH juče, 19. januara, primilo molbu za sastanak glavne tužiteljike BiH Gordane Tadić sa ambasadorom Ukrajine u BiH Vasiljijem Kiriličom.

Iz Tužilaštva BiH je naglašeno da "u interesu rada na predmetu za sada ne mogu iznositi više informacija".

Ambasada Ukrajine u BiH ranije je saopštila da insistira da zvanično Sarajevo hitno pruži informacije o tome kako je ikona iz Luganska, koju je sredinom decembra predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, dospjela na teritoriju BiH.

Navedeno je da do sada od vlasti BiH nisu dobili odgovor na to pitanje.

"Nepostojanje odgovora ili njegovo odgađanje naslućuju da je ikona ilegalnim putem premještena na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovo pitanje je od ključnog značaja i odgovor na njega ne može se odgadjati i mora biti nedvosmislen", navedeno je ranije iz ukrajinske ambasade u BiH.

 

Dodik je 14. decembra šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posjete BiH, poklonio ikonu, za koju su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Poslije toga, Ambasada Ukrajine u BiH je uputila notu BiH, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje. Poslije reakcije ukrajinskih vlasti, Lavrov je diplomatskim kanalima vratio ikonu Dodiku, a zatražio je da se u slučaj uključi Interpol.

Ambasador BiH u Rusiji Samardžija vratio je ikonu u BiH, a Dodik je izjavio da se ona trenutno nalazi u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je prije nekoliko dana izjavio da mu je ikonu, koju je poklonio Lavrovu, dao "jedan čovek iz Banjaluke, kome ne zna ni ime", kao i da je ikona dio porodične imovine tog čovjeka.

"Ako je greška, to mora da pokaže Ukrajina, nigdje ne piše da potražuje to (ikonu)", kazao je Dodik, dodavši da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH tvrdila da Interpol nema tu ikonu na listi potraživanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније