Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Izvor: Beta

27. 01. 2021. 21:40 >> 21:46
28

VISOK 23 METRA

U Beogradu otkriven spomenik Stefanu Nemanji

Ceremonija otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji održana je večeras u Beogradu.

Visok 23 metra i težak 68 tona, spomenik prikazuje rodonačelnika srednjovjekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u lijevoj ruci.

Umjesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na "napuklom vizantijskom šlemu" koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Po najavama, unutrašnjost postamenta biće dostupna gradjanima, i u njoj će biti prikazana istorija dinastije Nemanjić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je podizanje spomenika Stefanu Nemanji svojevrstan čin "polaganja računa o sebi i svom identitetu", o tome šta je Srbija "naučila i gdje ide".

"Do (Stefana) Nemanje smo bili pleme, od njega do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač, kojim je gradio a onda i štitio Srbiju", kazao je Vučić na ceremoniji otkrivanja spomenika na rekonstruisanom Savskom trgu.

Vučić je rekao da Hilandarska povelja u ruci Stefana Nemanja simboliše članstvo srpske kulture u "vizantijskom komonveltu".

"Imali su Srbi: Vlastimiroviće, Vojislavljeviće, Vukanoviće, arhonte, kneževe, župane i svece prije Stefana Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu - mnogo bi podario, da je podario samo Stefana Prvovenčanog - mnogo bi podario. A on je podario Srbiju", naglasio je Vučić.

Istakao je da je taj spomenik velik "zato što je priča o nama velika", težak "zato što je priča bila teška", a lijep "zato što je priča lijepa".

"Spomenik je golem zato što treba svi da ga vide, i kroz njega nas uspravne i ponosne, ali i mi sebe da vidimo i bolje razumijemo. Ljude spremne da rade i grade. (...) Zato je ovaj spomenik tačka na priči o teškoj prošlosti", ocijenio je Vučić.

Vučić je kazao da sadašnjost Srbije postoji zbog dinastije Nemanjića, kao i zbog drugih, modernih srpskih dinastija.

"Riječ 'Srbija' koju danas izgovaramo nije naša, oni su je stvorili i ne smijemo to zaboraviti. Oni su je iskovali. (...) Mnogo krvi i olova je u toj riječi: 'Srbija'. Zato je tako teška i velika za svakog ko se usudi da je izgovori", dodao je on.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније