Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 11. 2013. 17:03 >> 18:00

DOGOVORENO U BRISELU

Ponavljanje izbora na sjeveru Kosova

Izbori u sjevernom dijelu Kosova biće ponovljeni na tri izborna mjesta, dogovoreno je danas u Briselu, na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića, premijera Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrine Ešton.

Premijer Kosova Hašim Tači je nakon sastanka istakao da će se ponoviti izbori na sjeveru Kosova, ali samo na tri biračka mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, na kojima je i Centralna izborna komisija Kosova poništila rezultate izbora, javlja Anadolija.

Isto to je novinarima u Briselu potvrdio i premijer Srbije Ivica Dačić. On je, takođe, ponovio da je najvažnije da Srbi na Kosovu u što većem broju izađu na ponovljene izbore.

"Ako ostane odluka CIK-a da se izbori ponove samo na tri mjesta, a Srbi iz sjeverne Mtrovice ne izađu u dovoljnom broju, imaćemo Albanca za gradonačelnika. To bi izazvalo konflikte, mozda čak i oružane, i u tom slučaju Srbija tu ne bi mogla mnogo da pomogne", rekao je Dačić.  

Tači je ranije kazao da odluku o datumu ponavljanja izbora na tri mjesta u sjevernom dijelu Mitrovice treba donijeti CIK, ali da bi svakako bilo dobro da se do 1. decembra okonča i drugi krug lokalnih izbora.

Visoka predstavnica EU-a Ketrin Ešton izjavila je da su se dva premijera dogovorila o koracima za uspješno okončanje izbornog procesa i da će vlasti u Prištini odlučiti o specifičnim elementima tog procesa.

Na sastanku se najviše govorilo o izborima i neregularnostima, ali i o neophodnosti sprovođenja Briselskog sporazuma, kao i o pravosuđu na Kosovu.

Jutros su prvo razgovarali Ešton i Dačić, nakon čega se predstavnica EU-a sastala s Tačijem. Razgovorima se nešto kasnije priključio i prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

To je, inače, bila 17. runda dijaloga Beograda i Prištine, a sljedeća je zakazana za 5. decembar, takođe u Briselu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније