Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 11. 2013. 22:03   >>  22:03 17

MATIJA BEĆKOVIĆ

"Njegoša razumiju i oni koji ga nisu čitali"

Kao što je neka baka u Engleskoj, koju su iz sela odveli da gleda neki Šekspirov komad, poslije predstave rekla da sve to zna, tako i Njegošev pjesmotvor razumiju i oni koji ga nisu čitali, rekao je Matija Bećković na svečanoj akademiji "Dva veka Njegoša" u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu.

Beogradski mediji izvještavaju da su“o velikom srpskom pjesniku besjedili Nikola Hajdin, Matija Bećković, Svetozar Koljević i Miro Vuksanović“.

„Njegošu su dužni svi koji govore srpskim jezikom, ma kako se on danas, na raznim stranama, zvao“, kazao je predsjednik SANU Nikola Hajdin obraćajući se prisutnima, među kojima je bio i mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije.

SANU se, kako je naglasio Bećković, klanja Petru Drugom Petroviću Njegošu, članu Društva srpske slovesnosti, nebozemnom stubu ne samo Akademije nego i srpske slovesnosti, svijesti i savjesti.

„Kao što je neka baka u Engleskoj, koju su iz sela odveli da gleda neki Šekspirov komad, poslije predstave rekla „ja ovo sve znam”, tako i Njegošev pjesmotvor odnekud znaju i razumiju i oni koji ga nisu čitali. On je samo zapisao ono što su svi znali i pamtili“.

Svako istinsko umjetničko djelo, smatra Bećković, obraća se nebesima.

Svetozar Koljević je podsjetio na jedan od zapisa Džona Gardnera Vilkinsona, engleskog arheologa i etnologa svjetskog glasa, koji se, kako je naveo Koljević, bavio izučavanjem običaja i religije starog Egipta.

Englez je, kako reče Koljević, „zapazio da je Njegoš pridobijao naklonost svoje pastve tako što je pogađao iz pištolja limun koji baca u vazduh neko iz njegove pratnje. Pored gađanja limunova iz pištolja, Njegoš je imao i drugih zanimljivih poduhvata za vrijeme svoje vladavine, koji se ogledaju na svakom koraku u njegovoj korespondenciji“.

Miro Vuksanović govorio je o tome da je Njegoš putovao po svijetu tražeći pomoć za Crnogorce, o pokušaju da ga otruju, o tome da je donio štampariju, otvorio prvu školu, pokrenuo prvi časopis.

On je napomenuo da su Njegoševi sveštenici znali i da krste i vjenčavaju, ali i da sa sabljom idu pred četama, kao i da je mirio zavađene.

Vuksanović je podsjetio da je Njegoš kao 30-godišnjak odabrao sebi grob na Lovćenu, ali da su njegovi ostaci šest puta premještani, da bi na kraju bio sahranjen u "meštrovićkom mauzoleju", bez krsta.

"Dva vijeka od dana kada je stigao među svoje, kada su njegovi Crnogorci postali još više Crnogorci od onih koji su prije četrdesetak godina umjesto crkve digli prokletu gomilu bez krsta, najumniji srpski pjesnik istu muku muči kao nekad... Zaokružena su Njegoševa dva vijeka muka na oba svijeta", rekao je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније