Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 11. 2013. 09:12 >> 09:12
1

TAČI UVJEREN

Doći će vrijeme da Srbija prizna Kosovo

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da podržava forimiranje multietničkih - srpskih, albanskih i drugih zajednica na Kosovu. On je najavio i nove ekonomske podsticaje za sjever Kosova, da bi se tamošnji stanovnici "odvojili od problema, pritisaka, ujcena i straha od pojedinaca koje drže tu oblast kao taoca“.

 

 

 

Tači je u u intervjuu bosansko-hercegovačkoj državnoj televiziji BHT1 kazao da su građani Srbije "umorni od problema, konflikata, neprijateljstava i žele napred ka NATO, EU i ekonomskoj dobrobiti". 

On je ocijenio da je "Srbija imala teritorijalne pretenzije prema Kosovu, prema podjeli Kosova i formiranju jedne Republike Srpske, autonomije, i svi ti pokusaji su bili neuspješni“. 

"Sada imamo (briselski) sporazum od 19. aprila (sa Srbijom). Kosovo je suvereno i nezavisno, s međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom. Niko ne može pretendovati da izmijeni granice u regionu", ukazao je Tači.

"Kosovo je multietničko i neće se graditi samo na etničkim osnovama", poručio je Taći i najavio demokratske reforme u oblasti ekonomije, zakonodavstva, politike.

Po njegovim riječima, "Kosovo je domovina svih njenih građana, mjesto u kojem svi uživaju ista prava". Upitan o tome da li će i kada će Srbija biti spremna da prizna nezavisnost Kosova, Tači je kazao da je "sada važno da se radi na normalizaciji odnosa, a doći će i to vrijeme".

"Sada se treba više razmišljati o budućnosti, nego o tome da ometamo jedni druge", rekao je Tači i dodao da su pregovori u Briselu mnogo pomogli i Kosovu, i Srbiji, te i miru i stabilnosti regiona.

O tome što Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova, Tači je rekao da je "Republika Srpska glavni faktor u nepriznavanju Kosova".

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније