Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 02. 2021. 09:16 >> 21:31

DOGOVOR SA BUGARSKOM

Osmani: "Ne može se sporiti makedonski jezik i identitet"

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije izjavio je da je sa bugarskim kolegama postigao konsenzus oko toga da se ne može sporiti postojanje makedonskog jezika i identiteta.

"Bugarska ne spori identitetske atribute", rekao je Bujar Osmani i dodao da ne postoji potreba za takav strah zato što niko ne može da osporava makedonski jezik i identitet.

Ali, dodaje on, kamen spoticanja je pozicija Sofije u odnosu na istoriju, odnosno tumačenja prošlosti.

"Nažalost i zbog objektivnih i zbog subjektivnih faktora izgubili smo međusobno povjerenje", kazao je on i dodao da je izgubljeno povjerenje i u tome da će biti sproveden međudržavni sporazum o saradnji i prijateljstvu koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. avgusta 2017. godine.

Inače, Sofija je u decembru prošle godine blokirala početka pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji sa EU, a kao razlog je navela neispunjavanje odredaba međudržavnog sporazuma od strane Skoplja.

Vlasti u Sofiji zahtijevaju da Skoplje odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Sjeverne Makedonije i da pregovarački okvir za tu zemlju sadrži jasan plan realizacije međudržavnog sporazuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније