Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Autor: Portal RTCG ]

19. 02. 2021. 07:20 >> 12:18
22

ĐENOVIĆ

Porfirije izabran zbog otvorenosti i političke aktivnosti

Arhimandrit Matej koji je izvlačio kovertu za izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve nije puno mogao da pogriješi, jer je svaki kandidat bio odgovarajući za srpsku vlast, smatra vjerski analitičar Draško Đenović. Kaže da je novi patrijarh Porfirije dobio veliki broj glasova jer je politički podoban, ali je i poznat po svojoj otvorenosti.

„Definitivno je vlast u Srbiji nastojala i uspjela da ima sva tri kandidata prilikom izvlačenja koverte i nesumnjivo je da je Porfirije Perić bio državni kandidat sa Irinejom Vulovićem i banjalučkim Jevremom. On je prije toga bio član, a kasnije i predsjednik Radio-difuzne agencije Srbije“, kaže Đenović u Jutarnjem programu TVCG.

Ističe da ga je više od izbora patrijarha iznenadila brzina kojom je pripremljen Sabor.


„Episkopi su još u prvom krugu došli do sva tri kandidata, tako da arhimandrit Matej koji je izvlačio kovertu nije puno mogao da pogriješi jer je svaki kandidat bio odgovarajući za srpsku vlast“, smatra analitičar.

Vjeruje da SPC ide bržim koracima u 21 vijek.

„U pitanju je mlada osoba sa novim idejama, koji je mnogo otvoreniji od svojih prethodnika. U Zagrebu je bio poznat kao rok episkop, jer je često išao na muzičke koncerte, što nije svojstveno ostalim episkopima“, kaže Đenović.

Podsjeća da je Porfirije osvojio 31 glas na izborima, dok je Joanikije imao 17 glasova.

„Tako vidite razliku između njega i Joanikija koji će najvjerovatnije osvojiti titulu Amfilohija Radovića, dok je Porfirije zbog otvorenosti i političke aktivnosti imao više glasova“, kaže analitičar.

Priča se, dodaje Đenović, da Joanikije nije imao više glasova baš zbog toga što će vjerovatno naslijediti mitropolita crnogorsko-primorskog  Amfilohija.

„Iz prostog razloga, kada bi on došao u Beograd, pitanje je da li bi SPC imala nekoga koga bi mogla da postavi na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog. To mora da bude neko iz Crne Gore, ko poznaje dušu naroda koji tu živi“, kaže analitičar.

Vjeruje da će u maju pored mitropolita crnogorsko primorskog biti izabrani čelnici još nekih eparhija.

 

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније