Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 11. 2013. 15:43 >> 15:43
2

RERERENDUM O BRAKU

EU Hrvatskoj: Bez diskriminacije LGBT parova!

Savjet Evrope upozorio je Hrvatsku da ne preduzima nikakve korake koji bi mogli da se smatraju diskriminatornim prema gej zajednici, pošto je, na inicijativu katoličkog udruženja, raspisan referendum gdje bi se građani izjasnili da li su za to da se brak Ustavom definiše kao životna zajednica muškarca i žene.

 

Upozorenje je stiglo pošto je hrvatski Sabor u petak donio odluku o raspisivanju referenduma za 1. decembar, prvog u Hrvatskoj koji se raspisuje na osnovu prikupljenih potpisa građana, pošto je Gradjanska inicijativa "U ime porodice" sakupila više od 740.000 potpisa građana koji su zatražili raspisivanje referenduma.

Povjerenik Savjeta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks rekao je za Rojters TV da "članstvo u EU ne jamči automatsko poboljšanje ljudskih prava" kao i da "Evropski sud za ljudska prava daje vrlo širok manevarski prostor zemljama članicama u vezi istopolnih brakova i partnera".

Zapadne novinske agencije prenijele su vijest o referendumu kao o odlučivanju o zabrani istopolnih brakova.

Italijanska ANSA izvijestila je da je hrvatski parlament velikom većinom glasova odlučio da raspiše referendum na inicijativu "konzervativnog katoličkog udruženja" koje se protivi "hipotetičkom uvodjenju istopolnih brakova".

Austrijska APA takođe je navela da se, indirektno, radi o zabrani istopolnih brakova i objašnjava da, ako rezultat referenduma bude potvrdan, to će automatski značiti da odluka postaje dio Ustava.

Vlada lijevog centra, dodaje agencija, referendum smatra diskriminatornim, ali nije pokušala da ga spriječi ispitujući ustavnost referendumskog pitanja.

I francuska agencija AFP piše da je Sabor odobrio održavanje referenduma "protiv istopolnog braka" uprkos protivljenju aktivista za prava homoseksualaca koji kažu da se radi o diskriminaciji.

AFP navodi da u hrvatskom Ustavu trenutno nema definicije braka, da istopolni brak nije dopušten, ali da konzervativci žele da blokiraju takvu mogućnost pošto je vlada najavila legalizaciju registrovanog istopolnog partnerstva. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније