Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba ]

27. 02. 2021. 10:23   >>  10:29 9

TRIBINA U BEOGRADU

Dodik hoće autonomiju RS, podrška od bivšeg šefa CIA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH neodrživa u obliku u kojem postoji, te da RS nema drugu opciju već da ide ka tome da afirmiše pravo na autonomiju. U tom stavu ga je podržao i bivši šef američke CIA-e za Balkan Stiven Mejer.

Dodik je na tribini o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" održanoj u Beogradu povodom 28. februara kada je donijet ustav RS, još jednom iskoristio da govori o neodrživosti BiH, putu te zemlje prema NATO-u, visokom predstavniku i ulozi međunarodne zajednice i mnogim drugim temama.

"Da kažemo da je potpuno legitimno da ta autonomija predviđena Dejtonom, bude nama isporučena, a ne da bude ukinuta. Ne njihovim bonskim ovlaštenjima, jer to ne postoji. Ne njihovoj promjeni zakona, jer to ne može da radi nijedan pojedinac nasiljem. Ne njihovim reformama policije, njihovim integracijama u NATO, jer mi to ne želimo! To su stvari koje smo morali da kažemo, ali to je opcija na koju moramo da računamo", naglasio je Dodik.

Mejer je dodao da je vrijeme da RS razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, a onda je dodao da BiH i dalje neće biti ništa drugo nego fiktivna država, što je oduvijek i bila.

"Vrijeme je da priznamo realnost. SAD će se držati mita o BiH, ali vrijeme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere RS-a da razmisle o organiziranju referenduma u budućnosti. To je pravo na samoopredjeljenje. Vlast u Bana Luci bi trebala ispitati šta narod želi. Takođe, predlažem da zakonodavno tijelo RS-a usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je dio istorije i ni on, niti Vijeće za implementaciju mira više nijesu potrebni", rekao je Mejer, dodavši da na ovim prostorima trenutno vlada najveća napetost još od vremena ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније