Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 11. 2013. 21:15 >> 21:16
1

SPOR OKO GASOVODA

Slovenija između EU i Rusije

Rusija i firma Gazprom zahtjevaju od slovenačke Vlade jasan odgovor na pitanje da li Slovenija želi gasovod Južni tok graditi mimo pravila Evropske unije, prenosi agencija ONASA.

Evropska direktiva od 2009.godine određuje da vlasnici plinske infrastrukture na području EU moraju pristup do nje omogućiti i drugim zainteresovanim čemu se protivi Gazprom, koji smatra da bi to ugrozilo visoko tržišno učešće, koje ima ova ruska firma u pojedinim državama.

Evropska direktiva istina dozvoljava da vlasnik gasovoda zatraži status izuzetka, ali Gazprom smatra da je to nepotrebno i od Slovenije zahtjeva da počne sa izgradnjom gasovoda i naknadno za njega dobije certifikat za operatora odobren od nacionalne agencije za energiju.

Odgovor na pitanje za šta će se opredijeliti Slovenija i da li će zajednička slovenačko-ruska firma Plinovodi početi izgradnju gasovoda preko svoje teritorije trebalo bi da u toku svoje posjete Moskvi predsjedniku Vladimiru Putinu saopšti premijerka Alenka Bratušek.

Kakav će biti njen odgovor nije poznato ni slovenačkoj štampi kojoj premijerkin kabinet nije žalio odgovoriti na to pitanje i zadržao se samo na potvrdi listu "Dnevnik" da će "predsjednica Vlade posjetiti Rusiju još u toku ove godine."

Od njenog odgovora zavisi i dali će je predsjednik Rusija uopšte primiti na razgovor.

Slovenija se tako našla u procjepu između EU i Rusije koja ima i rezervnu varijantu i gasovod Južni tok bi preko Mađarske do Italije išao preko Austrije.

Rusiji se žuri, jer je već spremna da počen gradnju gasovoda dnom Crnoga mora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније