Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 11. 2013. 10:41 >> 08:22

HRVATSKA

MOL prodaje udio Ini

Uprava mađarske naftne kompanije MOL ovlastila je Odbor izvršnih direktora da započnu pripreme za prodaju udjela u hrvatskoj Ini i na taj način završe pregovore sa Vladom Hrvatske.

U Zagrebu su održani pregovori predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska strana tražila je preispitivanje dioničarskog ugovora, insistirajući na većem udjelu u upravljačkim pravima, dok mađarski MOL, koji ima 49,1 odsto dionica, zamjera Vladi kršenje ugovora iz 2009. godine o preuzimanju neprifitabilnog dijela kompanije.

Mađarska Vlada je početkom oktobra od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje dionica Ine.

Prodaja dionica je najavljena nakon što je mađarska policija primila zahtjev za hapšenje direktora MOL-a, Žolta Hernadija kojeg Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Iva Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Iz hrvatske Vlade saopšteno je da je njen pregovarački tim primio informaciju o MOL-ovim namjerama za prodaju udjela u Ini i da će u najkraćem roku zauzeti stav o tome.

"Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju njegovog udjela u Ini. S obzirom na nove okolnosti, hrvatska Vlada će u najkraćem roku zauzeti stav i o tome obavijestiti javnost", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomije su naveli da će hrvatska Vlada učiniti sve kako bi Ina ostala energetski lider u regiji i sve što je u najboljem interesu firme, njenih zaposlenih, energetske stabilnosti države i ukupne ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније