Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 02. 2013. 11:35   >>  11:30 2

JANŠA ODLAZI

Pozitivna Slovenija predložila mandatarku

Pozitivna Slovenija, stranka sa najviše mandata u slovenačkom parlamentu, odlučila je da predloži Alenku Bratušek kao mandatarku za sastav prelazne slovenačke vlade.

Njena kandidatura potvrđena je kasno sinoć na sastanku vođstva Pozitivne Slovenije, stranke sa 28 mandata u parlamentu koji broji 90 poslanika.

 

Bratušek je najavila da će već danas započeti razgovore o programu nove vlade sa još tri stranke koje su načelno spremne da podrže njenu kandidaturu za mandatarku, a s ciljem da se premijeru postojeće vlade Janezu Janši u parlamentu izglasa nepovjerenje. To su Građanska lista, Demokratska stranka penzionera i Socijalni demokrati.

Slovenački mediji u prvim reakcijama ocjenjuju da je riječ o dovoljnoj parlamentarnoj većini koja Janši može izglasati nepovjerenje, ali prisutne su dileme hoće li Bratušek moći, s obzirom na programsku različitost stranaka koje želi da poveže, sastaviti vladu ili će već sredinom godine uslijediti novi prijevremeni izbori.

Ostale tri stranke sa njom su prethodnih dana usaglasile o oblikovanju nove parlamentarne većine, ali uz uslov da ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković definitivno da ostavku na mjesto predsjednika Pozitivne Slovenije zbog korupcionaške afere kojom je obilježen isto kao i Janša.

Janković je juče potpisao izjavu o ostavci na mjesto predsjednika PS-a koja bi stupila na snagu sa imenovanjem nove vlade, na što ostali potencijalni koalicioni partneri još nije su reagovali.

U slučaju da se idućih dana te stranke dogovore o programu prelazne vlade, kandidatura Alenke Bratušek mogla bi da bude istaknuta na sjednici parlamenta u martu.

Ukoliko Bratušek dobije natpolovičnu većinu glasova u parlamentu, vlada Janeza Janše automatski postaje tehnička vlada, a Bratušek u roku dvije nedjelje mora da predloži ministre u svojoj vladi, o čemu je potrebno ponovno glasanje.

Slovenački mediji  navode da  među političkim strankama ima onih koje su sklonije da se politička kriza okonča padom sadašnje vlade Janeza Janše i prijevremenim izborima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније