Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 11. 2013. 18:32 >> 18:32
6

SRBIJA HRVATSKOJ

Oštar protest zbog porasta antisrpstva

Srpska ambasada u Zagrebu uputila je danas oštar protest hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova zbog, kako su naveli, sve učestalijih incidenata čija su meta Srbija i Srbi u Hrvatskoj.

Kako je saopšteno iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova, protest je pomoćniku ministra vanjskih poslova Hrvatske Željku Kuprešaku uputila otpravnik poslova ambasade Srbije u Zagrebu, Bosa Prodanović.

Hrvatskoj strani je, kako se navodi, preneto da su neprihvatljivi i uznemirujući posljednji napadi na srpski konzulat u Rijeci i isticanje u Zagrebu antisrpskog plakata „srpsko porodično stablo“ na kome su prikazani obješeni Srbi, prenosi Tanjug.

Protest je upućen i zbog ispisivanja grafita na srpskim kućama u kojima se Srbi pozivaju da napuste Hrvatsku, kao i ukupna antisrpska kampanja povodom postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Ukazuje se na to da su navedeni incidenti i izraženi govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj, nažalost, najjasniji dokaz veoma teških uslova u kojima Srbi u Hrvatskoj žive.

Posebno, dodaje se, zabrinjava učestalost incidenata i činjenica da ih niko od zvaničnih organa Hrvatske do sada nije javno osudio.

"Srbija želi da sa Hrvatskom razvija dobre odnose, a od nje, kao susjedne zemlje i članice Evropske unije, očekuje da spriječi jačanje antisrpske kampanje i da Srbima koji tamo žive obezbijedi sva prava koja im, po evropskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu, pripadaju", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније