Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 02. 2013. 17:50 >> 17:48
2

UPOZORENJE

EU i SAD upozorile Albaniju na nacionalističku retoriku

Berlin i Vašington upozorili su Albaniju da prestane sa nacionalističkom retorikom i da nema promjene granica na Balkanu.

U odvojenim izjavama šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker koji borave u Tirani, upozorili su danas albanske lidere da ne koriste zapaljivu nacionalističku retoriku u predizbornoj kampanji, već da se usredsrijede na ispunjavanje kriterijuma EU.

"Važno je kontrolisati nacionalistička osećanja i emocije i pristupiti im sa velikom odgovornošću i pažnjom", rekao je novinarima šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele tokom posjete Tirani i podsjetio da "nema promjene granica na Balkanu", preneo je AFP.

"Konflikti na Balkanu moraju da se rješavaju saradnjom, a ne snažnom retorikom. Zajednički cilj mora da bude da sve države regiona jednog dana postanu članice Evropske unije", rekao je Vestervele, preneo je nemački radio ARD.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker rekao je da Albanija mora da prestane sa nacionalističkom retorikom i da se usredsrijedi na ispunjavanje kriterijuma EU kako bi dobila status kandidata za članstvo.

"Ova nacionalistička retorika uznemirava i nas i EU. To je moja poruka. Razgovaraćemo otvoreno, jer smo saveznici", kazao je Riker za albansku televiziju "Top čenel".

U proteklih nekoliko meseci, albanski premijer Sali Beriša i drugi zvaničnici su pričom o stvaranju velike Albanije izazvali uznemirenost među susednim zemljama u kojima živi albanska manjina.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније