Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

02. 06. 2021. 17:49   >>  17:49 1

NOVI NON-PEJPER

Pet članica EU traži veću podršku Zapadnom Balkanu

Četiri države "Višegradske grupe" - Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, kao i Austrija, uputile su novi non-pejper rukovodstvu Evropske unije, koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Pozivajući se na diplomatske izvore, sarajevski portal Klix je objavio da se taj dokument ne bavi pitanjem granica, već traži od Evropske unije veću podršku cijelom Zapadnom Balkanu.

Ministri spoljnih poslova tih država traže i da se zemlje i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije jer, po njihovom mišljenju, imaju pravo te treba da imaju i mogućnost da kažu svoje stavove o budućnosti Evropske unije, s obzirom na perspektivu prijema u nejno članstvo.

"Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba da bude dio inicijative Konferencija o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka", navodi se u tekstu.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je informaciju o non-pejperu kazavši da je upoznata sa sadržajem koji smatra izuzetno značajnim i da ga treba pozdraviti.

"Zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, imaju jasnu perspektivu članstva", kazala je Turković.

Dodala je da je "BiH suštinski oduvek dio Evrope", a sada je "u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države".

"Želja tih pet država (Višegradske grupe i Austrije) da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vrijeme postati članice, važan je signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna", ukazala je Turković.

Inicijativa grupe država bi, kako je najavljeno, trebalo da bude upućena rukovodstvu Evropske unije, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније