Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RTCG

02. 06. 2021. 20:35 >> 20:36

SEDMOGODIŠNJE ULAGANJE

Budžet za novu pretpristupnu pomoć 14,2 milijarde eura

Evropski parlament i Savjet EU postigli su politički dogovor o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III), sa ukupnim budžetom od 14,2 milijarde eura za period od 2021-2027. godine.

”Ovaj dugo očekivani sporazum o našoj ambicioznoj finansijskoj pomoći predstavlja pozitivan, dobrodošao i snažan signal za Zapadni Balkan i Tursku. Dogovoreni paket predstavlja solidnu investiciju u budućnost regiona, a podržava sprovođenje ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa standardima EU i postepeno usklađivanje sa njenim pravilima i politikama”, poručio je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Dodaje se da će se njegovo programiranje zasniva na ”tematskim prioritetima”, a ne, kao do sada, na nacionalnim okvirima zemalja u pitanju.

”To će omogućiti nagrađivanje učinka i napretka ka ključnim prioritetima i povećanu fleksibilnost u odgovoru na nove potrebe partnera na njihovom putu ka pristupanju”, saopšteno je u Briselu.

U Komisiji poručuju i da će se IPA III fokusirati na ”strateško i dinamično” raspoređivanje pomoći, stavljajući među prioritete vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrijednosti, jačanje demokratskih institucija i reforme javne uprave, promovisanje ekonomskog upravljanja i reforme ka konkurentnosti.

Iz ovog okvira finasiraće se i Ekonomski investicioni paket za Zapadni Balkan.

IPA III u narednom sedmogodišnjem periodu pružaće podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj i to retroaktivno od 1. januara 2021.

Usvajanje instrumenta očekuje se na jesen.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније