Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

04. 06. 2021. 13:18 >> 13:18

NEZADOVOLJAN FINANSIJSKOM SITUACIJOM

Tomašević preuzeo funkciju gradonačelnika Zagreba

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (39) iz zeleno-lijeve koalicije Možemo, koji je danas preuzeo funkciju, izjavio je da finansijska situacija u gradu nije dobra, ali da nova gradska vlast ima rješenja.

"Dobili smo izvještaj za izvršenje budžeta za 2020, ali i preliminarni izvještaj za ovu godinu i podatke o likvidnosti. Kada gledamo cjelokupnu situaciju, finansijska situacija nije dobra", rekao je Tomašević novinarima.

On je ocijenio da je dug u gradskom budžetu jedan od najvećih izazova pred novom gradskom vlasti, ali da je optimističan, jer postoji rješenje za takve finansije.

Izvještaj na oko 2.000 stranica mu je predala dosadašnja zamjenica gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, koja je funkciju obavljala od nedavne iznenadne smrti gradonačelnika Milana Bandića, koji je grad vodio 20 godina.

Tomašević je poručio da će se kao uprava biti "otvoreni, skromni, pristojni i na usluzi građanima" i da to očekuje i od zaposlenih.

On je rekao da su u toku pregovori koalicije Možemo i Socijaldemokratske partije o formiranju koalicije.

Možemo je na proteklim lokalnim izborima osvojila 23 od ukupno 47 mandata, a SDP pet, i ukoliko se dogovore, imaće komotnu većinu u gradu.

Novi gradonačelnik izvinio se zbog kašnjenja na primopredaju dužnosti, jer je, kako je ispričao, na tramvajskoj stanici pozlilo jednoj ženi, pa je čekao dolazak hitne pomoći.

Tomašević je još u kampanji najavio da će na posao dolaziti biciklom, javnim prevozom ili pješke, a da će službeni auto koristiti samo kada to bude neophodno zbog protokola.

Novoizabrana zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec ocenila je u izjavi novinarima da su pred novom vlasti veliki izazovi vezano uz upravljanje i promjene u gradskoj upravi i gradskim preduzećima.

Novi gradonačelnik Zagreba je dugogodišnji aktivista i borac za javni interes u glavnom gradu.

Tomašević je kao kanidat zeleno-lijeve koalicije Možemo u drugom krugu izbora protekle nedhelje uvjerljivo pobijedio protivkandidata iz desničarskog Domovinskog pokreta, pjevača i preduzetnika Miroslava Škora (59).

Široj javnosti Tomašević je najpoznatiji kao borac za javni interes u Zagrebu i žestoki kritičar načina na koji je grad vodio nedavno preminuli gradonačelnik Milan Bandić za čiju se vladavinu vezuju brojne afere korupcije i klijentelizam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније