Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 11. 2013. 14:20 >> 14:20
5

PREDAO PODNESAK

Šešelj traži slobodu i 12 miliona eura

Lider radikala Vojislav Šešelj predao je danas podnesak Haškom tribunalu u kom traži oslobađanje i nadoknadu štete za godine provedene u pritvoru, javljaju beogradski mediji.

Potpredsjednik SRS Zoran Krasić je izjavio da je Šešelj zahtjev predao Pretresnom vijeću Haškog tribunala i da u tom podnesku zahtijeva obustavljanje krivičnog postupka, hitno i neodložno puštanje na slobodu, kao i isplatu 12 miliona eura na ime nematerijalne štete, prenosi B92.

 

 

Podsjetimo, 13. novembra je Raspravno vijeće Haškog tribunala pozvalo optuženog Šešelja i tužilaštvo da se izjasne o nastavku postupka poslije izuzeća sudije Frederika Harhofa, a rok za izjašnjavanje je 14 dana od kada Šešelj bude dobio današnju odluku prevedenu na srpski jezik. 

Po ranijoj preporuci potpredsjednika Tribunala Karmela Ađijusa, Šešelj i tužilaštvo bi trebalo da se izjasne "o pitanju da li ponovo saslušati čitav predmet, ili nastaviti postupak s novoimenovanim sudijom". 

Umjesto sudije Harhofa, koji je, na Šešeljev zahtjev, izuzet iz raspravnog vijeća, jer je ostavio utisak pristrasnosti u korist osuđujuće presude, u raspravno vijeće je krajem oktobra imenovan Madaje Nijang iz Senegala. Vijeće čine još predsjedavajući Žan-Klod Antoneti i Flavija Latanci. 

Kako je napisao sudija Ađijus, vijeće bi, poslije konsultacija sa optuženim i tužiocima, trebalo da odluči "da li suđenje treba ili ne treba nastaviti". 

U vrijeme izuzeća sudije Harhofa krajem avgusta, bilo je preostalo samo da se izrekne presuda Šešelju. Izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar, ali je, poslije izuzeća, odloženo na neodređeno vrijeme. 

Uslov za nastavak postupka, po praksi Tribunala, jeste da se novi sudija upozna s predmetom, odnosno da pročita čitav spis sa suđenja Šešelju. Alternativa je da proces Šešelju počne ispočetka, što pravnici u Hagu smatraju malo vjerovatnim. 

Iako su sudije bile zamjenjivane tokom suđenja u Hagu, do sada se nije desilo da sudija bude izuzet na samom kraju postupka, uoči izricanja presude. Pravilima suda nije predviđen postupak u takvom slučaju. 

Posebno vijeće Tribunala utvrdilo je krajem avgusta - prihvativši Šešeljev zahtjev za izuzeće Harhofa - da je taj sudija pismom prijateljima, objavljenim u danskoj štampi, u kojem je kritikovao posljednje oslobađajuće presude Tribunala, "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda". 

Posebno vijeće ocijenilo je da je to što je sudija Harhof u tom pismu razmatrao odgovornost "vojnih komandanata" relevantno za proces Šešelju, optuženom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. 

Šešelju se sudi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine. U pritvoru Tribunala je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je objavljena optužnica. 

Poslije jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo 2007. godine, a izvođenje dokaza je okončano još prošle godine. U završnoj riječi, marta ove godine, tužioci su zatražili kaznu od 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se brani sam, tražio je da bude oslobođen.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније