Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 11. 2013. 11:15 >> 11:25

I ZVANIČNO

Odloženo izručenje Kapetana Dragana

Australijski sud donio je odluku o odlaganju postupka izručenja Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan.

On je, podsjetimo, u toj zemlji optužen za ratne zločine, kao vođa srpskih paravojnih snaga.

Kako su javili australijski mediji, takav potez je uslijedio pošto je prošle nedjelje sud potvrdio proceduralnu grešku tokom osmogodišnjeg procesa kojim Hrvatska traži izručenje kapetana Dragana, rođenog u Beogradu, koji je sada državljanin Australije.

Vasiljkovićev advokat Dan Mori tada je izjavio novinarima da ovakva odluka znači da bi postupak izručenja trebalo da krene ispočetka. Izručenje je odloženo najmanje do okončanja žalbe koju će na odluku suda, kako se očekuje, uložiti ministar pravosuđa Australije u roku od 21 dan. 

Vasiljković se, naime, u septembtu žalio na odluku australijske vlade da ga izruči Hrvatskoj, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji, prenijela je agencija Hina. 

Sud je priznao jednu tačku žalbe i utvrdio da je on trebalo da ima uvid u prepisku australijskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga djela, uprkos uvjeravanju da će biti optužen samo za djela koja se navode u zahtjevu za izručenje. 

Kapetana Dragana Hrvatska traži radi ispitivanja u vezi tamošnjih optužbi za ratne zločine počinjene u Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, on je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. 

Vasiljković negira sve te optužbe. On se nalazi u australijskom zatvoru od 2006. osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. poslije čega je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније