Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic ]

21. 06. 2021. 06:24   >>  06:25 9

NA KOSOVU

Policija vjernicima zabranila da prisustvuju liturgiji

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je ozbiljno zabrinuta zbog sve cešćih slučajeva u kojima se vjernicima, raseljenima na prostoru centralne Srbije, zabranjuje da posjećuju svetinje i groblja, kao i da učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.

Eparhija je na svom nalogu na Tviteru ocijenila da "najnoviji u nizu incidenata", kada su vjernici porijeklom iz sela Mušutišta najprije pušteni da pređu granicu, potom prinuđeni da napuste Kosovo, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih vjerskih prava, slobode vjeroispovijesti i slobode kretanja na temelju etničke i vjerske pripadnosti.

Kako je dodala, u ovom slučaju riječ je o direktnom kršenju Zakona o vjerskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Kosovo posjetiocima crkava i manastira SPC.

"Od prošle nedjelje, kada je jedna grupa vjernika spriječena da uđe na KiM, ova situacija se ponovila juče ujutro, kada su vjernici porijeklom iz sela Mušutišta, najprije pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, da bi potom od strane kosovske policije bili prinuđeni da napuste KiM", navela je Eparhija na Tviteru.

Eparhija je naglasila da je ova grupa vjernika trebalo da posjeti nekoliko svetinja SPC na Kosovu i da na Trojičin dan, učestvuje liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, opština Suva Reka, koji je porušen nakon završetka rata 1999. godine.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније