Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 11. 2013. 09:29 >> 09:34
1

SLOVENIJA

Izbrisanima po 50 € za svaki mjesec

Parlament Slovenije usvojio je Zakon o odšteti nekoliko hiljada "izbrisanih" građana, prema kojem će za svaki mjesec proveden bez građanskih prava "izbrisani" dobiti po 50 eura.

Ovo će državu Sloveniju u narednih pet godina, s obzirom na to da je planirano da se odšteta isplati u pet rata, koštati oko 130 miliona eura, što je daleko manje od onoga što traže "izbrisani" koji smatraju da Slovenija mjesečno treba da im isplati po 260 eura.

"To je minimalac koji zahtijevamo. I sa njim nismo zadovoljni jer ljudi bi, radeći u Sloveniji, zaradili mnogo više. Opet ćemo se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i Savjetu Evrope", rekao je Aleksandar Todorović iz Civilne inicijative "izbrisanih" Slovenije.

U CIIS ističu da je Slovenija ovaj zakon donijela nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava iz prošle godine kojom je po apelaciji desetak "izbrisanih" Slovenija dužna u roku od godinu dana da isplati 20.000 eura, kako njima, tako i svim ostalim "izbrisanim".

"U junu je istekao rok koji je dobila Slovenija. Mi smo dan nakon toga preko 1.000 tužbi ponovo uputili u Strazbur i sad čekamo konačnu odluku. Problem isplate 'izbrisanih' više nije stvar Slovenije, već Savjeta Evrope", naglasio je Todorović.

Prema slovu zakona, Slovenija će odštetu morati da isplati za svaki mjesec od dana brisanja pa do danas, što praktično znači da će pojedinim građanima koji su "izbrisani" početkom 1991. godine biti isplaćeno maksimalno oko 14.000 eura, što je daleko manje nego što su dobili podnosioci tužbe protiv Slovenije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Podsjećanja radi, oko 25.000 državljana bivše Jugoslavije koji su živjeli u Sloveniji uklonjeni su iz registra građana nakon što je ona proglasila nezavisnost 1991. godine, a da o tome nisu dobili nikakvo obavještenje.

Prema zakonu koji je usvojen u parlamentu Slovenije sa 46 glasova za i 29 protiv, samo oko 12.000 građana ispunjava uslove o odšteti i to oni koji su u roku podnijeli zahtjev da im se vrate građanska prava oduzeta 1991. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније