Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

04. 07. 2021. 18:22   >>  18:29 3

HARADINAJ

Nema dijaloga sa Srbijom bez posredovanja SAD

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da dijalog sa Srbijom ne bi trebalo da se nastavi bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država i da se mini Šengen može ostvariti "tek nakon priznanja Kosova od strane Srbije".

"Kada dođe do priznanja, prepreke se uklanjaju i za Mini Šengen. Sve dok nas Srbija ne prizna, to je nepravedna situacija. Kosovo je u neravnopravnoj poziciji u poređenju sa drugim zemljama u regionu, preokret bi trebalo da bude priznanje Kosova, a zatim i Mini šengen", rekao je Haradinaj za Ora njuz.

Kada se radi o dijalogu Kosovo-Srbija, Haradinaj poziva na posredovanje SAD u tom procesu.

"U Dijalogu moramo pozvati Ameriku za sto, a ne da napredujemo u dijalogu bez Amerike. EU nije jedinstvena, oni su heterogeni. Imamo pet zemalja koje još uvijek nijesu priznale Kosovo. Dvoje visokih zvaničnika EU kojima je povjereno pitanje dijaloga dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo, Borel iz Španije, Lajčak iz Slovačke", kazao je Haradinaj.

On je ocijenio da je u interesu Kosova da SAD budu za stolom, pošto oni "nemaju dileme oko suvereniteta Kosova".

"(Predsjednika SAD Džoa) Bajdena, kojeg lično poznajem, zanimaju balkanska pitanja, on poznaje albansko pitanje, i uveravam vas da je idealno vrijeme da potražimo pomoć SAD", rekao je Haradinaj.

Kritikovao je Vladu aktuelnog premijera Aljbina Kurtija i zatražio jačanje fronta opozicije protiv njegove Vlade.

"Dok je bio opozicija, Kurti je izgradio principe, obećanja i stavove koje je promijenio nakon preuzimanja vlasti", rekao je Haradinaj.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније