Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 11. 2013. 09:43 >> 09:43
1

INVESTICIJA OD 2 MILIJARDE

Srbija: Počinje izgradnja Južnog toka

Danas počinje izgradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji. Izgradnja će trajati dve godine, a puštanje gasovoda u rad očekuje se 2016., prenosi B92.

Riječ je o jednoj od najvrjednijih investicija u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija, vrijednoj više od 1,9 milijardi evra, koja bi Srbiji trebalo da donese još bolji geostrateški značaj i poziciju.

Zavarivanjem prvog spoja cijevi na gasovodu u Šajkašu, biće označen svečani početak radova na dionici "Južnog toka" kroz Srbiju, dok će radovi na terenu krenuti u februaru sledeće godine. 

Početak izgradnje tog gasovoda u Srbiji svečano će biti obeilježen ceremonijom na kojoj će, kako je najavljeno, učestvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak, predsjednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler... 

Tada će biti potpisana i tri ugovora za "Južni tok" - ugovori o transportu, finansiranju i proglašnju dionice gasovoda za projekat od nacionalnog značaja. 

Vlada Srbije ovlastila je ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zoranu Mihajlović da u ime Vlade potpiše ugovor u vezi s izgradnjom gasovoda Južni tok u Srbiji. 

Na izgradnji dionice tog transnacionalnog gasovoda kroz Srbiju, dugoj 421 kilometar, biće direktno zaposleno 25.000, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti. 

Nadležni u Srbiji su izdali lokacijsku i građevinsku dozvolu za izgradnju dionice kroz Srbiju, a tender za izvođače radova biće raspisan do polovine decembra ove godine. 

Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva. 

Za izgradnju srpske deinice gasovoda, do prvog kvartala sljedeće godine, biće na raspolaganju oko 500 miliona evra, koje će obezbijediti Gasprom i Srbijagas. 

Gasprom će, prema najavama direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, odobriti srpskoj strani i kredit od 175 miliona eura bez državne garancije, sa kamatom od 4,25 odsto, a taj aranžman predviđa da Srbija ne plaća ništa dok ne počne funkcionisanje Južnog toka. 

Planirano je da Srbija vraća taj kredit iz prihoda od tranzitnih taksi, jer je procjenjeno da će u početku te takse iznositi oko 200 miliona evra godisnje. 

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dvije godine, a puštanje u rad planirano je od 2016. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније