Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 11. 2013. 12:46 >> 12:46
10

SRBIJANSKI MINISTAR

CG i Srbija u EU kao „dva oka u glavi“

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Srbije Branko Ružić kazao je da je realan scenario da Crna Gora i Srbija do 2020. godine postanu punopravne članice Evropske unije.

On je, u intervjuu Pobjedi, rekao da ta procjena nije ni pesimistička, ni optimistička, već je rezultat realnog sagledavanja stvari.

„Kada kažem da Srbija i Crna Gora treba da uđu u EU kao ,,dva oka u glavi“ to predstavlja neku simboliku, pa i impuls koji upravo govori o velikom iskoraku u našim bilateralnim odnosima u posljednje vrijeme. Uostalom, mi sa velikim zadovoljstvom očekujemo i dolazak premijera Đukanovića u Beograd 9. i 10. decembra“, kazao je Ružić, objašnjavajući svoju izjavu o „dva oka u glavi“, saopštenu u petak na skupu u Budvi.

On smatra da ta simbolika ne može zasmetati bilo kome. „Zato sam uvjeren da nijedan čestiti i racionalni Crnogorac to neće da zamjeri. Istina, što se nas tiče, najviše bih volio da istovremeno uđemo, ali što prije. Volio bih da ne moramo da čekamo ni tu 2020. godinu…“

“Ono što je na neki način paradoks, jeste da smo mi zbog svega onoga što nam se dešavalo u prethodnom periodu praktično tavorili na tom evropskom putu, ali smo, s druge strane, uspjeli da unaprijedimo administrativne kapacitete. Garancija realizacije našeg cilja da do 2020. godine budemo članica EU jeste upravo ta procjena da u tehničkom smislu pregovarački proces možemo da sprovedemo u roku od četiri godine“, kazao je Ružić govoreći o evropskom putu Srbije.

On smatra da i Crna Gora može do 2020. postati punopravna članica EU.

“Mislim da je to sasvim realističan cilj, ne samo za Srbiju, nego, prije svega, za Crnu Goru, ali i za sve ostale države u regionu koje su spremne da daju dinamičniji impuls tom procesu”, naveo je Ružić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније