Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

14. 07. 2021. 12:58   >>  13:12

SUD DA ODLUČI

Treće države dale garancije za puštanje Tačija iz pritvora

"Treće države" dale su garancije Sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija (Hashim Thaci), optuženog za zločine nad Albancima, Romima i Srbima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

To piše u dokumentu kojim se tužilaštvo usprotivilo Tačijevom puštanju iz pritvora, objavljenom na internet stranici suda.

Iz dokumenta proističe da su "treće države" - čija su imena redigovana - izrazile spremnost da Tačija prihvate, ukoliko bi sud odlučio da ga pusti iz pritvora, ali ne na Kosovo.

Garancije "trećih država" dio su povjerljivog zahtjeva za Tačijevo puštanje iz pritvora, koji je njegova odbrana podnijela 30. juna.

Odluku o tom zahtjevu donijeće sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou), koji je već odbio da iz pritvora pusti saoptužene oficire OVK Kadrija Veseljija (Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Krasniqi).

U odgovoru na Tačijev zahtjev, tužilaštvo je naglasilo da priložene "garancije trećih država ne ublažavaju na primjeren način rizike" koje bi donijelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

Podvlačeći da i dalje postoji rizik da bi Tači, ukoliko bi bio pušten iz pritvora, pokušao da pobjegne, zastrašuje svjedoke i opstruiše sudski postupak ili ponovi krivično djelo, tužioci su ocijenili da taj rizik ne mogu umanjiti nikakva ograničenja koja bi Tačiju bila nametnuta na privremenoj slobodi, bilo na Kosovu ili u "trećim državama".

Po tužiocima, sudija Giju, imajući to u vidu, ne bi trebalo ni da razmatra garancije i uslove koje su za Tačijevo puštanje na privremenu slobodu ponudile "treće države".

"Treće države, koje je identifikovao Tači, izložile su svoje poglede na uslovno puštanje na slobodu u prilozima uz njegov zahtjev...Ako nijedan od tih uslova ne može smanjiti rizike, sudija nije obavezan da razmotri spremnost i sposobnost tih država da ispune uslove" pod kojim bi Tači bio pušten iz pritvora, podvukli su tužioci.

Iako je po statutu suda dozvoljeno, puštanje Tačija u "treću državu" stvorilo bi, upozorilo je tužilaštvo, velike teškoće.

"Treće države nemaju istu obavezu da sarađuju sa sudom kao Kosovo. Ukoliko bi sporazum o puštanju Tačija iz pritvora u treću državu bio prekršen ili jednostrano promijenjen, sud i tužilaštvo gotovo da ne bi imali pravni lijek", upozorili su tužioci.

Puštanje Tačija u treću državu, po tužilaštvu, ne samo da bi temeljno ugrozilo napore suda i tužilaštva u suzbijanju rizika od neovlašćenog miješanja u sudski proces, nego bi taj rizik i povećalo zato što bi uticajni Tači bio "van nadležnosti relevantnih pravosudnih vlasti".

Tužilaštvo je, u redigovanom dijelu odgovora na Tačijev zahtjev, detaljno obrazložilo zašto garancije i uslove "trećih država" smatra neadekvatnim za rizike koje bi donijelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

"U konkretnim okolnostima u vezi sa Tačijem, nema ničega što bi Kosovo ili bilo koja druga država mogli učiniti da u dovoljnoj mjeri spriječe da se rizici ostvare. Ukoliko bi se to dogodilo, to bi nanijelo nepovratnu štetu integritetu sudskog procesa. Produženje pritvora jedini je način da se rizici suzbiju", zaključilo je tužilaštvo.

Mediji u Ljubljani objavili su ove nedjelje da je Tači, još u januaru ove godine, u zahtjevu za uslovno oslobađanje predložio da, umjesto u pritvoru u Hagu, bude u kućnom pritvoru u Sloveniji.

Sve dosadašnje zahtjevu za ukidanje pritvora Tačiju i saoptuženima sud je odbio.

Krajem aprila, apelaciono vijeće odbacilo je i žalbe odbrane optuženih na tu odluku.

Iako se složio sa odlukom većine da Tačiju uskrate uslovnu slobodu, sudija apelacionog veća Kaj Ambos (Kai) iz Njemačke je, u izdvojenom mišljenju, tada ukazao da bi ponuda "treće države" da prihvati optuženog "mogla biti važan, a možda i odlučujući faktor" pri donošenju odluke o zahtevu za puštanje iz pritvora.

Takva konkretna i precizna ponuda "treće države" u "budućim slučajevima", po sudiji Ambosu, "mogla bi biti snažan argument u korist puštanja na uslovnu slobodu".

"Naravno, konkretna odluka se uvijek donosi od slučaja do slučaja i ponuda treće države nikako ne garantuje da će puštanje na uslovnu slobodu biti odobreno. Ali, želim da skrenem pažnju da bi takva ponuda, ukoliko bi bila podržana garancijama treće države, mogla prevagnuti u korist uslovnog oslobađanja i stoga mora biti ozbiljno razmotrena od sudije za prethodni postupak i relevantnog sudskog vijeća", napisao je sudija Ambos 30. aprila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније