Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Danas/HRT ]

20. 07. 2021. 09:09   >>  09:10 3

VAŽAN KORAK

Vlada Slovenije: Energetska dozvola za Krško 2

Vlada Slovenije izdala je energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, što je početak dugoročnog procesa u kom će se za taj projekt tražiti šira društvena saglasnost, izjavio je ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec Slovenije, a javlja Hrvatska radio-televizija.

Dozvola je izdata kompaniji GEN-I – državnoj kompaniji koja upravlja slovenačkim udjelom u krškoj nuklearki – što je tek prvi korak za niz potrebnih upravnih dozvola za tu planiranu investiciju, kazao je Vrtovec na zajedničkoj konferenciji za novinare s Martinom Novšakom, direktorom GEN-I.

Energetska dozvola predviđa gradnju nuklearke treće generacije s tlačnim tipom reaktora na laku vodu, reaktorom snage 1.100 megavata, te predviđenom godišnjom proizvodnjom struje od skoro devet hiljada megavatsati.

Predviđeni životni vijek nuklearke takvog tipa je 60 godina, ima najviši sigurnosni standard i fleksibilni način rada, jer joj se kapacitet i prilagođava potrebama elektroenergetskog sistema, istaknuli su Vrtovec i Novšak.

Okvirno, računa se da bi koštala oko pet milijardi eura, a GEN-I bi je finansirao sopstvenim prihodom od prodaje električne energije, a uz to kreditima i obveznicama, no ne isključuje se mogućnost učešća drugih partnera u projektu.

"Ovo još nije konačna odluka o toj investiciji, nego važan prvi korak“, kazao je Vrtovec.

Slovenija je gradnju drugog bloka stavila u dugoročne planove, jer bi time osigurala ispunjenje evropskih kriterijuma za postizanje klimatske neutralnosti, smanjila bi bilans fosilnih goriva u proizvodnji električne struje, kao i zavisnost od uvoza te energije.

Naš elektroenergetski sistem bi postao robustniji, a tako bi se uklopili i u ambiciozan plan Evropske komisije o brzom smanjenju korišćenja fosilnih goriva, ocjenjuje slovenački ministar.

Ovime je u Sloveniji, dodao je, otvorena široka javna rasprava o tome može li se za nastavak korišćenja nuklearne energije u proizvodnji struje u Sloveniji dobiti šira saglasnost, kazao je Vrtovec, ne isključujući da bi se to pitanje na kraju dugog procesa mogla naći i na referendumu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније