Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

01. 08. 2021. 22:56   >>  22:55 16

DODIK

Velike sile žele da unište RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se "politička situacija u BiH usložnila" i da će "vrlo brzo doći vrijeme kada će Republika Srpska odlučivati o svojoj samostalnosti".

"Ako RS ne može da bude samostalna u okviru dejtonske strukture, u dijelu u kojem ima prava i ingerencije, onda RS ima pravo da bira svoj put. Vjerujem da ćemo, zbog ponašanja velikih sila, veoma brzo doći u tu situaciju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Srbi pristaju samo na Bosnu i Hercegovinu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom, a alternativa je "razlaz".

Dodik je optužio velike sile da su "krenule u rušenje Dejtonskog sporazuma, sa ciljem da unište Republiku Srpsku".

"Arogantne velike sile, predvođene SAD, Velikom Britanijom i EU, na strani su Bošnjaka i namjeravaju da razgrade RS, njenu dejtonsku i ustavnu strukturu", ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

Ocijenivši da velike sile pokušavaju da srpski narod u BiH "nestane i kao identitet i kao entitet", on je je naveo da ne vjeruje u "destabilizaciju BiH u smislu nasilja", ali je pozvao političke stranke iz RS i srpski narod da se okupe oko "jedinstvenog fronta otpora".

"Pozivam narod da se okupi oko institucija RS u borbi protiv ovog neprava i siledžija u međunarodnoj zajednici, okupljenih oko neimenovanog Visokog predstavnika i takozvanog Savjeta za primjenu mira (PIK) koji nema nikakav legitimitet", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je pitanje "odsudna borbe za RS".

Kazao je da nema namjeru da razgovara s "lažnim i neimenovanim" novim Visokim predstavnikom, Kristijanom Šmitom, i da neće biti sastanku s njim u Predsjedništvu BiH.

Dodik je Šmita "nazvao lažnim i neizabranim visokim predstavnikom" jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN. Rekao je da RS "ne smije da dozvoli da neizabrani stranac pregovara o bilo čemu sa srpskim predstavnicima ili nameće bilo kakve odluke".

"On (Šmit) ne zna ni gdje je došao, ni kuda je pošao. Pokušava sebe predstaviti kao mesiju koji treba da završi neke stvari na Balkanu", kazao je Dodik, optuživši Njemce da su "kroz istoriju bili protiv Srba".

On je ocijenio da je ugrožen evropski put BiH i da velike sile stalno rade na destabilizaciji RS, a ne rješavaju nagomilane političke probleme u drugom entitetu, Federaciji BiH.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније