Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 11. 2013. 18:02   >>  18:02 4

ŽELI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU

Šešelj traži 12 miliona eura odštete

Vojislav Šešelj je zatražio jod Tribunala u Hagu "hitno i neodložno puštanje na slobodu", ocijenivši da se "postupak ne može nastaviti na pravičan način" poslije izuzeća sudije Frederika Harhofa, prenosi Blic.

U podnesku koji je Tribunal danas objavio, Šešelj traži 12 miliona eura kao "naknadu štete".

Lider SRS, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, tako je odgovorio na pitanje raspravnog vijeća kako nastaviti proces poslije izuzeća sudije Harhofa zbog "utiska da je pristrasan" u korist osuđujućih presuda.

Šešelj, na čiji je zahtjev sudija Harhof izuzet uoči izricanja presude, naglašava da "s obzirom da je izuzeti sudija Harhof bio član pretresnog vijeća u toku cijelog pretresnog postupka... jasno je da se ovaj postupak uopšte više ne može nastaviti".

Optuženi "pravno nemogućom" naziva situaciju u kojoj bi se novoimenovani sudija Madaje Nijang "automatski uključio u proces" i učestvovao u donošenju presude, zato što "nije učestvovao u procesu ni jedan jedini dan".

Šešelj smatra i da je "potpuno jasno" da se postupak protiv njega "ne može nastaviti na iole pravičan način" i podvlači da je "jedini pravno moguć izlaz iz ove situacije da se postupak odmah obustavi" i da ga puste na slobodu.

U opširnom podnesku, Šešelj je ponovio raniji stav da je optužnica protiv njega politička i da je Tribunal prekršio njegovo pravo na "suđenje u razumnom roku".

U pritvoru Tribunala Šeselj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je objelodanjena optužnica protiv njega.

Posle jednog neuspješnog pokušaja i štrajka gladju optuženog, suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar, ali je odloženo na neodređeno vrijeme zbog izuzeća sudije Harhofa.

Da je presuda izrečena 30. oktobra, Šeselj bi, kako je precizirao, u pritvoru Tribunala bio "tačno 3.900 dana" i primijetio da "izgleda da haške sudije ne znaju šta je svrha suđenja u razumnom roku".

Tvrdeći da je pretrpio i "nematerijalnu štetu", Šešelj traži da mu je Tribunal nadoknadi sa 12 miliona eura.

Ranije je tražio 10 miliona eura odštete. Tribunal i drugi organi UN uživaju međunarodni imunitet od sudskih postupaka.

Odluku o tome kako će se nastaviti postupak, donijeće raspravno vijeće u kojem su još predsjedavajući Žan-Klod Antoneti i Flavija Latanci.

Uslov za nastavak postupka, po praksi Tribunala, je da novi sudija Nijang pročita čitav spis sa suđenja Šešelju. Alternativa je da proces Šešelju počne iz početka, što pravnici u Hagu smatraju malo vjerovatnim.

Do sada se nije desilo da neki sudija Tribunala bude izuzet iz raspravnog vijeća na samom kraju procesa, uoči izricanja presude. Pravilima suda nije predviđen postupak u takvom slučaju.

Posebno vijeće Tribunala utvrdilo je, krajem avgusta, usvojivši Šešeljev zahtev za izuzeće, da je sudija Harhof pismom prijateljima, objavljenom u danskoj štampi, u kojem je kritikovao posljednje oslobađajuće presude Tribunala, "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda".

U završnoj riječi u martu tužioci su zatražili da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji se brani sam, da bude oslobođen.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније