Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 11. 2013. 19:52   >>  19:52

MRKIĆ TVRDI

Rugova i Ćosić dogovorili podjelu Kosova

Prvi predsjednik SRJ Dobrica Ćosić i lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova dogovorili su se o podjeli Kosova, ali je Slobodan Milošević to spriječio, rekao šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. Sadašnji odnos snaga govori u prilog tome da Priština neće postati članica UN, možda i nikada, kaže Mrkić.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, koji je bio šef kabineta prvog predsjednika SRJ Dobrice Ćosića, rekao je da se Ćosić s liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom dogovorio o podjeli Kosova, ali da je Milošević to spriječio.

Prema njegovim riječima, Ćosić je uspio da s Rugovom dođe do nekih preliminarnih dogovora.

"U to vrijeme, čini mi se, srpskoj strani bi pripalo nekih 30 odsto Kosova i dio Metohije. Ali, nije se razgovaralo o statusu. Istraživalo se koje su sve mogućnosti i onda je u tome bilo napretka. Rugova je htio neki dogovor, ali sve je spriječeno političkim okršajem između Miloševića i Ćosića. Sve je otišlo bestraga po srpske interese", objasnio je Mrkić.

Šef srpske diplometije je za novi broj Nedeljnika rekao još da "sadašnji odnos snaga govori u prilog tome da Priština neće postati članica UN, možda i nikada", ali da to ne znači da Srbija neće raditi na normalizaciji situacije.

Mrkić je rekao da u vrijeme njegovog diplomatskog službovanja na Kipru i međunarodnih sankcija protiv Srbije "Slobodan Milošević nije dolazio, niti je imao ijedan euro, odnosno marku" na bankovnim računima u toj zemlji.

Rekao je da je u to vrijeme "jedan broj državnih preduzeća - da bi izbjegao sankcije, otvarao ofšor firme i da su državne firme slale tamo neke svoje direktore, menadžere, da nastave s poslom pod maskom privatnog preduzeća".

"Moguće je da je kroz neke račune naših firmi prošlo više milijardi, ali ja to ne mogu sa sigurnošću da kažem. Često su nošene i pare, jer nije bilo bankarske tehnike plaćanja, odnosno novac je nošen fizički. Ali, ja taj novac nikad nisam vidio", rekao je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je zaključio da je pitanje zloupotreba pojedinaca koji su raspolagali tim državnim novcem do sada trebalo da utvrde državni organi čiji je to posao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније